Hus i Oslo

Som noen kanskje merket forrige gang har min lille spalte skiftet navn. Jeg har jo bodd her i Oslo en stund nå, så følte selv at jeg ikke var særlig ”ny i Oslo”. Men ung er jeg jo fortsatt, enn så lenge, så da ble det Ung i Oslo i stedet.
Jon Arne K. Arnseth
Latest posts by Jon Arne K. Arnseth (see all)

Jeg tror det er vanskelig å være ung i Oslo i dag, med tanke på de skyhøye prisene på boligmarkedet. Hvordan skal en normal ungdom få seg husrom i byen? Det sies jo at det er bedre å eie enn å leie, men det blir vanskelig å eie noe når de minste badløse leilighetene koster en million. Skal man ha bad, som for så vidt kun er ren luksus, må man plusse på en halv million til. Man kan selvfølgelig finne seg noe utenom bykjernen, som for eksempel i Lillestrøm eller Asker, men det er liksom i sentrum jeg vil bo, fordi det er der jeg jobber.

Jaja, man kan alltids leie, men jeg tenker at en student ikke har råd til å punge ut 7000 i måneden for en sliten ettroms i gamlebyen. Nei, med studielån tror jeg det vil bli vanskelig. Akkurat nå bor jeg hos en kompis, og bor ganske så billig, men alle er ikke like heldige som meg. Langt ifra. Derimot er noen så heldige som meg, og enda heldigere også, de som er oppvokst her i byen, og bærer etternavnet Røkke, Thon eller Hegnar eller noe i den duren. De som har fått en leilighet på Aker Brygge av pappa i bursdagsgave.

Faren min hadde mulighet til å kjøpe en bygård i Oslo for mange år siden, men gjorde det ikke. Hadde han tatt sjansen hadde ikke jeg skrevet her. For ti år siden sa mamma til pappa at de burde investere i en liten leilighet i hovedstaden, ”for plutselig skal jo Jon Arne inn dit.” Det ble aldri gjort. Tenk, hadde de investert 300 000 i 1996 ville de tjent en million på et salg nå. Og tenk på ti år med leieinntekter! Det er så lett å være etterpåklok. Man skulle ha gjort ditt og datt.

Kanskje man burde se på alternative investeringer i dag, kanskje det lønner seg å kjøpe stort på Kløfta, for hvem veit, kanskje det er Kløfta som er ”stedet” om 30 år? Da vil i alle fall mine barn ha en trygg fremtid, og jeg en trygg pensjonisttilværelse i en bungalow i Syden.
Jeg tror ikke jeg kommer til å legge pengene mine i en eiendom på Kløfta. Nei, da sparer jeg heller litt til og kjøper noe i byen. Prisene stiger jo alltid, så det er bare å kaste seg på. I gjennomsnitt stiger boligprisene ti prosent hvert år. Har man en bra leilighet trenger man nesten ikke jobbe, for pengene renner jo inn likevel. Man må selge før man får se pengene, men likevel. Eiendom er en ganske trygg investering, tryggere enn aksjer, og mer avkastning enn å la dem støve ned i et bankhvelv.

Har du tips om en billig leilighet i Oslo sentrum, ta kontakt. Er du blant de heldige som eier en uten lån, gratulerer, du kommer til å tjene en formue den dagen du selger. Jeg skulle ha kjøpt da jeg var fire år gammel. Hadde jeg bare visst da hva jeg vet nå. Akk ja, jeg får satse på at jeg vinner i Lotto snart.