Vold og rasisme i tysk fotball

0Shares

38 personer, derav hele 23 politifolk, ble til dels hardt skadet under opptøyene. 22 supportere ble arrestert. Tysklands hooligans viser seg helst i tredje- eller fjededivisjonskamper hvor det antagelig er enklere å lage bråk. De er gjerne mellom 16 og 20 år gamle. Mange har bomberjakker og joggebukser på seg, enkelte foretrekker nynazistenes motemerker, gjerne med påskrifter som “Hooligan” eller “Kategori C” på brystet. Sistnevnte stammer fra politispråket og kjennetegner gruppen av “voldssøkende supportere”. Sikkerhetsmyndighetene går ut fra at det finnes 3.000 kategori-C-fans i Tyskland, hvorav mer enn halvparten kommer fra det tidligere Øst-Tyskland. Alene 300 knyttes til Berlin. Drøye 1.000 tilhengere regnes blant “kategori B” som forener “de voldsomme hooligans”. – Jeg var nesten på gråten. Hele 90 minutter ble jeg fornærmet på det verste. Da jeg beveget meg mot kabinen brølte idiotene fra hovedtribunen, “Drittnigger”, “Bimbo”, “Forsvinn ape”. Med senket hode løp jeg videre. Men plutselig sto det sju, åtte Halle-tilhengere foran meg. De spyttet på meg og lot meg ikke passere. En av dem forsøkte å slå meg. Så hilste jeg på Hitler sin måte. Noen tilskuere stormet ned på banen, kvalte meg og spyttet også. Jeg var jo nødt til å verge meg. Det sier Nigerianske Adebowale Ogungbure, som spiller i Tyskland i 8 år og for tiden holder til i Sachsen Leipzig.

Innvandrergründere møter veggen
En undersøkelse som det svenske Verket for näringsutveckling (Nutek) har gjort, viser at unge svenske innvandrergründere møter større hindringer enn andre etablerere. – Den svenske rapporten viser at innvandrere blir møtt med negative holdninger når de skal starte bedrift. Det er ingen grunn til at tro at det bedre for gründerinnvandrere i Norge, sier Gunvor Eldegard (Ap), nestleder i næringskomiteen på Stortinget, til Dagsavisen. Hun krever nå at det gjøres en tilsvarende undersøkelse i Norge, for å bringe på det rene om denne type diskriminering også forekommer hos oss. Svært mange etablerere har i ulike undersøkelser oppgitt at det å skaffe kapital er deres største problem. I den svenske undersøkelsen oppgir 29 prosent av de ikke-vestlige gründerne at deres drøm om å utvide virksomheten ble stoppet av banken, mens bare 16 prosent av de etnisk svenske sier at de opplevde det samme. – Det må være nedslående hvis de får nei i banken, når de har tatt et initiativ til å starte egen virksomhet. Så er det alvorlig om de får nei fordi de er ikke-vestlige innvandrere, sier stortingsrepresentant Karin Yrvin, også hun fra Arbeiderpartiet, til avisen.

Kritiserer Sri Lanka
– Tre suksessive regimer på Sri Lanka har handlet på en svikful måte, sa LTTE (Tamiltigrene)-leder Velupillai Prabhakaran i sin årlige politiske tale. Siden våpenhvileavtalen ble undertegnet i 2002 har ikke myndighetene i landet lagt fram et rettferdig forslag for å imøtekomme tamilenes nasjonale spørsmål. 2002 godtok lederen en føderal løsning med omfattende tamilsk selvstyre. Men i dag sier han at tamilene på Sri Lanka ikke har noe annet valg enn å opprette en egen stat. Prabaharan mener Sri Lanka fører krig både i militær og økonomisk forstand mot den tamilske befolkningen på øya, og at LTTE ikke har noe annet valg enn å jobbe for en egen stat.- Det er nå krystallklart at de singalesiske lederne aldri vil komme med en rettferdig løsning på tamilenes nasjonale problemer. Derfor er vi ikke innstilt på å sette vår lit til det umulige og følge det samme gamle, nytteløse sporet, sa han. Flere analytikere mener Prabhakarans uttalelse er et varsel om at situasjonen på Sri Lanka nå vil bli ytterligere tilspisset, melder VG Nett.