Honnør for organisering

Den 8. mai er FNs offisielle minnedag for de som mistet livet under andre verdenskrig. Både for de som kjempet i krigen og for de uskyldige ofrene.

Den 17. mai er Norges grunnlovsdag. Denne dagen er Norges største nasjonale fest med feiring av at landet fikk sin første grunnlov i 1814 og sin frihet etter dansk herredømme i 400 år. Disse dagene og flere andre minnedager er dager hvor nordmenn minnes de som har bidratt til at landet har fått en viktig endring i sin utvikling. Men hvordan markerer tamilene sin minnedag? En nasjon som ikke har en egen enda, og som har kriget for uavhengighet.

Den 27.november er dagen hvor tamilene i hjemlandet og over hele verden minner de som har mistet sine liv i kampen for tamilenes frihet. Dette er en viktig dag som betyr mye for tamilene, første minnedag var i 1993 og har siden det året blitt markert hvert eneste år. Flere millioner mennesker over hele verden markerer denne dagen.

I Norge ble dette markert på utstillingslokalet Exporama på Hellerudsletta i Oslo. Et spektakulært show med nærmere tusen oppmøtte, og flere titalls personer som opptrådte. Jeg må si at jeg aldri har opplevd maken til godt organisert arrangement fra noen minoritetsgrupper. Det ble satt opp gratis busser som gikk fra flere bydeler, og de samme bussene kjørte deltakerne tilbake. En hel del ungdommer fungerte som vakter med ansvar for parkering, vakthold og rydding. Arrangementet startet med flaggheising eksakt kl 12.45, på samme tidspunkt som i hjemlandet, og det hele ble avsluttet til planlagt tid. Dette var så godt planlagt at ingenting kunne gått galt.