Pakistan skal forby tvangsekteskap

Det opplyser president Pervez Musharraf til nyhetsbyrået AFP.

Målet er at loven også skal sikre kvinner arverett og bedre kvinners stilling både politisk og økonomisk. Musharraf regner med at nasjonalforsamlingen vil vedta den nye loven. – Jeg er stolt over at regjeringen vurderer denne loven som gjør situasjonen bedre for dere, og jeg skal alltid støtte dere, fremholdt Musharraf og understreket at han ønsker å bedre kvinners rettigheter både politisk og økonomisk.Ifølge den nåværende sharia-inspirerte lovgivningen kan voldtekt kun straffes dersom fire vitner kan bekrefte at voldtekten har funnet sted, noe som i praksis gjør det nærmest umulig å straffe voldtekt. Samtidig kan en kvinne som hevder seg voldtatt, men ikke klarer å bevise det, risikere å bli tiltalt for utroskap. Utroskap kan straffes med døden. Regjeringen lover nå å gjøre noe med denne lovgivningen. – Det regjeringen forsøker å gjøre, er å fjerne de anomaliene i loven som eksisterer, og å sikre at det finnes tilstrekkelig med juridiske regler for å forhindre at loven blir misbrukt, sier utenrikspolitisk talsmann Tasnim Aslam i et telefonintervju med AP. De foreslåtte lovendringene har møtt kraftig motstand fra enkelte religiøse partier, som mener de vil være uislamske.

Flyangrep i Vaharai på Sri Lanka fortsetter
Tamilene i Norge er bekymret for situasjonen på Sri Lanka. Den lankeiske hæren startet en sterk offensiv tidlig om morgen kl 06.00 den10. desember, på verdens menneskerettighetsdag. Regjeringshæren forsøkte å komme seg inn i den sørlige delen av Vaharai-området, et område som allerede er blitt ruinert av hærens tidligere bombeangrep, deriblant bombingen av flyktningleiren for de interne flyktningene tidlig i november. Området ble bombet ved hjelp av sporadiske bombekasterangrep, og artilleriilden fortsatte hele søndagen. Det internasjonale Røde kors (ICRC) har sagt at mer enn 3 000 mennesker har blitt forflyttet i løpet av de to siste dagene som følge av disse angrepene. Tallet på antall døde har kommet opp i 110, og det forventes at dette antallet vil øke siden angrepene ikke ser ut til å stoppe. Flere av de 110 ofrene ble drept da den lankeiske hæren angrep Kanalady Arunthathy-skolen som var blitt gjort om til en flyktningleir. Blant de drepte var det minst åtte barn, inkludert en baby på fire måneder. På grunn av de pågående angrepene har det ikke vært mulig for sivilbefolkningen å utføre begravelsesseremonier for ofrene.

Omsider UNESCO-status
Byen Sewell i Chile er endelig blitt en del av verdensarven. Husker dere historien om det nedlagte gruverbygden Sewell i Utrops vinternummer i fjor? Siden vi sist skrev om det knøttlille lokalsamfunnet har viktige ting skjedd underveis. Sent i sommer ble søknaden om UNESCO status permanent godtatt, og tidlig i september i år var alle byråkratiske hindringer så godt som forbipasserte. Fra før av hadde Chile fire representanter i listen, blant annet nasjonalparken Rapa Nui på Påskeøya og det historiske kvarteret i havnebyen Valparaiso, og man kunne dermed juble for nummer fem. 85 km sør for hovedstaden Santiago, og midt i Andesfjellenes karrige og hardt tilgjengelige landskap (2200 m.o.h) var Sewell et aldri så lite kulturelt og sosialt eksperiment. Opprinnelig eid av det amerikanske Braden Copper Company, senere nasjonalisert og til slutt avviklet, var lokalsamfunnet hjem til opptil 15 000 sjeler når kobberboomen var på sitt høyeste på 60-tallet. UNESCOs observatørteam anbefalte Sewells inntreden i Verdensarven på bakgrunn av kulturelle, geologiske og geografiske kriterier. I sluttrapporten heter det at “landsbyen er et enestående eksempel på bedriftseide tettsteder, hvor man kombinerte utenlandsk investering og know-how med lokal forankring og arbeidskraft”. Videre uttaler UNESCO-teamet at “Sewell har vært sterkt pådrivende i den globale spredningen av massegruveproduksjonen”. Chiles regjering sier seg strålende fornøyd, særlig etter åtte års arbeid og lobbyvirksomhet overfor FN-systemet. Talsmann for det chilenske utenriksdepartementet, Alberto van Klaveren, hevdet observatørteamets vedtak “er en suksess og et stort historisk øyeblikk, som alle chilenere bør være stolte av. Vi vil med resten av verden dele et sted som er veldig spesiell, grunnet både historikk, beliggenhet og ikke minst nåværende næringsvirksomhet, avslutten han.