Mørkhud er populær?

Først 11.september, og så Fadime drapet og påfølgende diskusjon og nå Mulla-Krekar saken. Muslim-skepsisen er blitt større enn noen gang. Men det stopper ikke nordmenn i å forelske seg i personer med mørk hudfarge. Stikk i strid med hva en får inntrykk av, er det flere norske menn som henter koner fra Thailand enn personer med pakistansk bakgrunn som henter ektefeller fra Pakistan.

De siste 15 årene har nordmenn hentet 4353 koner fra Thailand. Familieinnvandring til ektefeller med pakistansk bakgrunn er 3920 i samme periode. Synes nordmenn personer med mørk hudfarge er eksotiske? Eller er det maktforholdet som tiltrekker mannen i å hente ektefellet fra et annet land?

En norsk kvinne gift med en utenlandsk mann har dobbelt så stor risiko for å bli skilt som resten av befolkningen. Dette viser også tall fra Statistisk sentralbyrå. I et ekteskap der partene har ulik kulturbakgrunn har man flere utfordringer. Det kreves omstilling å skulle forholde seg til andre holdninger og verdier, og man har kanskje ulikt syn på for eksempel barneoppdragelse og arbeidsfordeling i hjemmet. Men når det kommer til sex er det derimot annerledes.

Det er ikke bare menn som henter damer i utlandet. Et par år siden viste TV3 en dokumentar om stadig flere svenske kvinner som dro til Gambia i Afrika for å skaffe seg 20 år yngre menn og bedre sex. I programmet forteller svenske kvinner om sine menn, som er like gamle som barnebarna deres. Anita Eriksson er en av kvinnene som blir intervjuet i filmen. Hun traff en gambisk mann i Stockholm, men da det forholdet sprakk, dro hun ned til Gambia og traff en ny mann. – Det et sånt skille fra den vestlige aldersfikserte kroppskulturen. Gambiere har ingen fordommer og er ikke ekle, sier Anita. Enkelte svenske kvinner reiser til Gambia bare for å få sex. – De får ikke nok sex hjemme. Her stiller vi opp på deres vilkår, sier den unge gambiske mannen Jallow i filmen.