Avslørte imamer med skjult kamera

Imamer i en rekke moskeer i Storbritannia holder ekstremistiske taler og oppfordrer til å sette Koranen over britisk lovgivning.

I en dokumentar har tv-stasjonen Channel 4 avslørt de ekstremistiske holdningene som bl.a. går ut på å være beredt til jihad – hellig krig – slå muslimske småjenter som ikke bærer slør og skape en stat i staten som setter Koranen foran britisk lov. Avsløringene er kommet ved bruk av skjult kamera i moskeene. En av organisasjonene der Channel 4 har filmet, er UK Islamic Mission (UKIM), som statsminister Tony Blair har rost for å være moderat med dens multikulturelle aktiviteter og åpenhet overfor andre religioner. Men i Sparkbrooks Mosque i Birmingham roser en imam bl.a. Taliban. Og som kommentar til at en britisk soldat er drept i Afghanistan, sier han at en god soldat er en soldat som får hogd av hodet. En annen imam samme sted slår fast at muslimer ikke kan følge regler som er laget av kaffir (ikke-muslimer). «Vi har våre egne regler, og derfor skal vi også herske over andre,» sier imamen. På en konferanse i moskeen sier en viserektor fra det islamske gymnaset «The Darul Uloom School» i Birmingham at han finner det villedende å kalle Storbritannia et demokrati: «Man burde kalle det et kulturaki, og vi må ta oss i akt for denne kreftsvulsten.» I ettertid har skolen meldt at viserektoren har sagt opp jobben fordi hans holdninger ikke passer til skolens.

Rasisme i Big Brother
«Celebrity Big Brother» i England har endt med anklager om rasisme og mobberen ble stemt ut. Kjente deltagere i årets «Celebrity Big Brother» i England er Dirk Benedict, som spilte Templeton Peck i A-Team, den populære tv-serien fra 80-tallet. Bollywood-stjernen Shilpa Shetty (31), Muhammad Abdul Aziz, bedre kjent som Jermaine Jackson, Michael Jacksons storbror og bandmedlem i Jackson Five, er også med i den engelske reality-serien. Mange seere mener at Shetty er blitt mobbet systematisk av tre av de ni deltakerne, Jade Goody, Danielle Lloyd og Jo O’Meara. De har gjort narr av den indiske aksenten hennes, hennes matvaner og hennes indiske bakgrunn, melder NTB. 20 000 klager ble Channel 4 mottatt fra seere som reagerte på behandlingen av Shilpa Shetty (31). Det melder Bloomberg.com. Channel 4 sier at Shetty selv ikke har klaget til dem over rasisme. India tok saken opp med den britiske regjeringen som følge av en serie demonstrasjoner, mens statsminister Tony Blair måtte svare på spørsmål om saken i Parlamentet. Den 25 år gamle tidligere Big Brother-vinneren Jade Goody som fikk tabloidpressen, politikerne, programmets hovedsponsor, indiske demonstranter og det britiske publikum imot seg for sin bøllete opptreden, måtte forlate Big Brother-huset umiddelbart etter at hun tapte avstemningen mot Shetty. Jade Goody sier hun ikke var klar over sin oppførsel før hun så seg selv på fjernsyn. I intervjuet sier Goody at hun er sjokkert og frastøtt over sin egen oppførsel, og at hun ikke har visst før nå at hun kan være truende og bøllete. – Jeg hater meg selv akkurat nå, sier hun.

Amnesty aksjonerer mot tvangsretur
En hasteaksjon rettet mot norske myndigheter. Aksjonen gjelder Yassin Suleiman, en kurdisk syrer, som ble tvangsreturnert fra Norge og som nå sitter fengslet i isolasjon i Syria. – I dette øyeblikk mottar titusenvis av Amnesty-medlemmer verden over en aksjon der de oppfordres til å ta kontakt med den politiske ledelsen i både Utenriksdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet, samt direktør Terje Skjeggstad i UNE, sier John Peder Egenæs, konstituert generalsekretær i Amnesty i Norge. – Vi krever at norske myndigheter får fortgang i denne saken og umiddelbart gjør alt de kan for å finne ut hva som skjer med Yassin Suleiman i Syria. Vårt inntrykk er at norske myndigheter ikke har tatt rask nok affære i denne saken, sier Egenæs. Han understreker at faren er svært stor for at Suleiman utsettes for tortur nå mens hans er fengslet. Syrisk politi er beryktet for sin brutale tortur. – Amnesty i Norge mener at norske myndigheter har et ansvar for Suleiman siden han ble tvangssendt herfra, sier Egenæs. Yassin Suleiman, hans kone og datter ble tvangssendt med politieskorte fra Norge til Syria i november i fjor. Suleiman fikk avslag på sin asylsøknad fordi Utlendingsnemda (UNE) ikke trodde han trengte beskyttelse i Norge. Den 21. desember ble Suleiman innkalt til politiet i Syria. Han møtte fram sammen med sin far. Det er det siste noen har sett til dem.