Helhvit ulturdepartement

Likestillings- og diskrimineringsombudet skrev brev til Kulturdepartementet (KKD), hvor de fryktet at skjerpede nynorskkrav kan stenge innvandrere ute fra statlige ansettelser. ”Hvis et krav om at alle ansatte i staten skal beherske begge målformer praktiseres strengt, vil det i praksis føre til at mange personer med minoritetsbakgrunn utelukkes fra ansettelse i staten. Det vil etter vår mening være uakseptabelt,” skrev diskrimineringsombudet i brevet.

En ny stortingsmelding om målbruk i det offentlige ble lagt fram i fjor, der det ble varslet om strengere krav til nynorsk ved ansettelser i staten. Kulturdepartementet er ansvarlig fagdepartement.

Bare 3,4 prosent av de statsansatte har ikke-vestlig bakgrunn, mindre enn i privat næringsliv (5,1 prosent) og i fylker og kommuner (4,5 prosent), i følge Morgenbladet. Kulturdepartementet har en representasjon av ansatte med minoritetsbakgrunn på 3 % mot 7 % i de øvrige departementene.

Dette viste tall som NRK hentet inn i 2004. Også når det gjelder å innkalle innvandrere til intervju viste departementet å være dårligst. Av 83 søkere med innvandrerbakgrunn ble ni kalt inn til intervju, mens bare én fikk jobb.

Allerede den gang skylte departementet på språkkravet. – Departementene er jo veldig skriftlige i sin arbeidsform og alt skal være korrekt. Og særlig i et Kulturdepartement, som forvalter loven om målbruken i staten, må alt være riktig både på nynorsk og bokbål, sa Leif Banggren, avdelingsdirektør i KKD.

Departementet har nå besvart brevet fra ombudet, på nynorsk. “Departementet finn det uheldig at ein nærmar seg problemstillinga på denne måten,” skrev de. De advarte mot å “bruka legitime likebehandlings- og integreringsomsyn til å reisa tvil om krav til auka bruk av nynorsk i staten”.

Likestillingsombudet mente det var rasisme når bedrifter krevde norskkunnskaper i stillingsannonser. Spesielt diskriminerende blir det når en renholdsfirma krever flytende skriftlig norsk.

Nå er det altså Kulturdepartement som gjør nesten det samme. Vi tviler på at samtlige ansatte i departementet bruker skriftlig nynorsk i sin hverdag på jobben. Det er viljen som mangler. Vi vil vel helst ikke snakke om rasisme.