Forbudt å drepe kvinner

«Vi anser det derfor som helt utenfor våre normer å drepe kvinner ved offentlig steining, brenne dem levende, svi dem med syre, bedrive omskjæring osv», heter det i følge vedtektene i småbyen Herouxville i Quebec i Canada.

Byen Herouxville, Quebec i Canada har i sine byvedtekter laget regler for byens innvandrere. Blant annet fremgår det at det er forbudt å steine kvinner til døde. Innvandrer som ønsker å bo i byen Herouxville, Quebec må ikke steine kvinner til døde,brenne dem til døds eller kaste syre på dem, ifølge byens vedtekter som endog er plassert på byens web-sider. Vedtektene har medført diskusjon i byen i den franskspråklige provinsen der spørsmålet blir stilt om hvor tolerante folk i Quebec skal være overfor innvandrere,melder Reuters. – Vi ønsker å informere disse nykommerne at det livet de har forlot da de reiste fra sine hjemland ikke vil bli akseptert her, heter det på nettsiden, der det også klart går frem at kvinner har rett til å stemme, kjøre bil, danse, skrive på sjekker, kle seg som de vil, arbeide og eie eiendom. – Derfor mener vi at det er fullstendig fraværende fra våre normer å drepe kvinner ved å steine dem i offentlighet, brenne dem levende, skade dem med syre og lignende, heter det. Herouxville har 1300 innbyggere og ligger 160 km nordøst for Montreal. Ordføreren som har undertegnet vedtektene nekter for at byen har en rasistisk holdning.

Ulovlige innvandrere holdes i fengsel

Amerikanske myndigheter holder over 26 000 ulovlige innvandrere i fengsel og i fangeleire. Tallet er stadig økende, skriver Dagbladet. – Det er som Guantánamo Bay, men disse folkene er ikke terrorister. De er bare innvandrere, sier Brent Wilkes, som er leder i organisasjonen League of United Latin American Citizens. Mange holdes fanget under svært dårlige forhold, og ofte uten tilgang til juridisk bistand. Flere menneskerettighetsorganisasjoner påpeker at dette fører til nedsatt rettssikkerhet, fordi de isoleres fra sitt sosiale nettverk og advokater som normalt ville tatt seg av deres sak. – Leirene er som et svart hull, sier Brittney Nystrom, prosjektleder i organisasjonen Capital Area Immigrants’ Rights Coalition, som kjemper for innvandrernes rettigheter. – Ofte vet du ikke hvor du er, hvor lenge du skal være der, eller hvorfor, sier hun til Washington Post. Tidligere ble innvandrere som forsøkte å komme seg inn i landet uten papirer løslatt på grensa. De blir nå satt i fangenskap.

Rasisme øker i Russland

9 februar 2007 er det 3 år siden 9 år gamle Khurseda Sultonova ble knivstukket ni ganger i bryst, mage og armer utenfor sitt hus i St. Petersburg på grunn av sin etnisitet. Rasisme er et stort, voksende og neglisjert problem i Russland. Amnesty klassifiserer situasjonen som ute av kontroll, skriver Utropia. Rasistiske overgrep er nå blitt hverdagen i Russland og det går sjelden en dag uten at det blir rapportert inn nye overgrep, med alvorlige skader eller døden til følge. Overgrepene har bred spennvidde og omfatter grupper som jøder, Romanifolket, barn med blandet etnisitet, muslimer og mennesker fra Nord Kaukasus, der spesielt tsjetsjenere er utsatt. President Putin strammer inn på alle områder og lukker mye av det russiske samfunnet fra omverdenen. Det har kommet flere rapporter som nøye kartlegger omfattende menneskerettighetsbrudd, der kanskje et av de verste er den voksende rasismen som gjennomsyrer Russland på alle samfunnsnivåer. Staten bidrar også mer direkte gjennom et tilsynelatende voldelig og diskriminerende politi som stopper 21 % flere med utenlandsk utseende enn etniske russere, melder en rapport fra Amnesty. Behandlingen en pågrepet kan vente seg varierer fra lang ventetid til tortur i enkelte tilfeller. Under Putins nasjonalistiske politikk, blant annet representert ved krigen i Tsjetsjenia, hersker det en voksende nasjonalistisk stemning som kommer til utrykk gjennom uttrykket ”Russland for (etniske) russere!”, et utsagn som 53 % av 1 600 spurte i en undersøkelse utført av Amnesty, støtter, skriver Utropia.