Når mørke blir “bad guys”

Drap og vold står sentralt i mange dataspill. Ofte er det mørkhudete som skal tas. Er dataspill rasistiske?

– Ja, mener studenten Robert Parungao ved universitetet British Columbia i Canada.
Etter å ha brukt 100 timer på å spille fire forskjellige dataspill mener han, ifølge TV 2 Nettavisen, å ha fått bekreftet hypotesen sin som at dataspill er rasistiske.
– Foreldre, myndigheter og vaktbikkjer i samfunnet har protestert mot den utbredte volden og sjåvinismen i dataspill, men den åpenbare rasismen har få brydd seg om, sier Parungao.

Sprenges i lufta

Han kritiserer særlig spillet ”Grand Theft Auto 3” for å inneholde ”ikke-hvite figurer som i hovedsak er medlemmer av organisert kriminalitet”.
– Disse figurene finnes i mange spill og fungerer som hindringer i historien. Derfor skal de bekjempes, mestres eller helst sprenges i fillebiter av den hvite helten, sier Parungao.
I motsetning til film og tv finnes det ingen forhåndskontroll av dataspill her i landet. Norge forholder seg til en felles europeisk merkeordning av dataspill, som ved hjelp av symboler blant annet angir aldersgrense, vold, sex, dop og stygt språk. Det finnes også et symbol for diskriminering, som inkluderer etnisitet. Men det er verdt å merke seg at ”Grand Theft Auto 3”, som de fleste er enige om er basert på rasistiske stereotyper, ikke er merket med dette symbolet.

Aldri tenkt på

På ungdomsklubben C@feen i Oslo finner vi Asim Mohammed (17). Hit kommer han for å treffe venner, se film og spille dataspill på pc eller Xbox. Asim spiller også hjemme.
– Jeg har aldri tenkt på rasisme når jeg har spilt, men det er nok litt sant. For det er mest ikke-hvite gjenger i spillene, sier han.
Asim tror imidlertid de færreste legger merke til det, og han tror ikke det ligger noen dypere mening bak.
– Dersom man ser kritisk på et spill kan man sikkert finne tusen feil. Men det er grafikken, historien og mulighetene man har i et spill som er avgjørende for om jeg liker spillet. Ikke om det er svarte eller hvite som er bad guys, sier 17-åringen.

Hvite ”bad guys”

Asim synes studenten som mener dataspill er rasistiske overfor mørkhudete overdriver.
– I spillet ”50 Cent: Bulletproof” skyter man hvite gjenger, forteller Asim. Han kjenner også til et spill hvor hvite banker opp hvite.
17-åringen tror ikke dataspill har noen påvirkningskraft på dagens unge.
– Synes man en person i et dataspill er kul går det mer på hva vedkommende kan gjøre, enn selve personen, sier han.

Forsterker holdninger

Informasjonsleder ved Antirasistisk senter, Henrik Lunde, sier dataspill helt klart har innslag av rasisme og stereotypier.
– Det skyldes at disse spillene blir laget i USA, der det gjerne blir laget et fiendebilde av arabere og andre, sier han.
Lunde tror rasisme og stereotypier i dataspill kan være med på å påvirke spillernes holdninger.
– Bildene man får inn kan forsterke allerede eksisterende holdninger, sier Lunde.
Han mener spillprodusentene bør tenke over effektene av stereotypiene de fremstiller, og håper det blir laget flere spill der svarte politifolk tar hvite skurker.

Går for langt

Spillansvarlig i TV 2 Interaktiv, Lars Wærstad, tror sikkert Robert Parungao har belegg for det han sier om rasisme ut fra de spillene Parungao har spilt. Men å komme med en generell konklusjon ut fra kun fire spill, mener Wærstad er å gå for langt.
– Enkelte spill er sikkert fulle av klisjeer og stereotypier, slik han hevder. Men i noen spill må det være sånn på grunn av underholdning og effekt, sier han.

– Vold avler ikke vold

Dataforsker Jørgen Kirksæther er uenig med Henrik Lunde i at gangstere i dataspill er mørkhudete fordi spillene lages i USA.
– Dette skyldes gammel vane og tradisjon. Mange spill lages andre steder enn i USA, sier han.
Kirksæther mener ikke det er grunnlag for å kritisere ”Grand Theft Auto 3”.
– Spillet er et underholdningsprodukt for voksne som foregår i et gettomiljø, sier dataforskeren, som mener voldsproblematikken i spill er sterkt overdrevet.
– I dag er det nesten ikke noen reelle spillforskere som mener det er grunnlag for å si at vold i dataspill avler vold i samfunnet, sier Kirksæther. Han etterlyser imidlertid mer forskning på etnisitet og kjønn i dataspill. For det er det ifølge dataforskeren nesten ikke forsket på i det hele tatt.