Motstand mot nettsensur

Datakrimutvalget la nylig frem et lovforslag som tar sikte på å blokkere nettsider med innhold som bryter med norsk lov. Nettsider med rasisme, gambling, ulovlig musikknedlastning og diskusjonsforum kan dermed bli forbudt i Norge.

Det kan føre til at Norge får en av de strengeste Internett-lovene i den vestlige verden. En av de mest betente sakene i utredningen er muligheten for staten til å gripe inn og blokkere enkelte nettsider for norske brukere. «Tjenesteytere kan pålegges å blokkere tilgangen til bestemte steder på Internett for sine brukere dersom innholdet ville kunne medføre straffansvar utover bøter i Norge.»

Primærforslaget ønsker at det er påtalemyndigheten som skal begjære blokkering av nettsider overfor domstolene.

– Dette er et hårreisende forslag, sier stipendiat Svein Willassen ved NTNU. Han er medlem av Datakrimutvalget på vegne av teknologene.

– Forslaget kan sammenliknes med den kinesiske nettsensuren, sier Willassen til Dagbladet. Han mener forslaget vil skade den frie flyten av informasjon, og at det går på tvers av nettprinsippene om åpenhet og frihet.
– Dette er ren og skjær sensur, og et hardt inngrep mot ytringsfriheten som gjør meg oppriktig bekymret, sier han. På tross at fire av de seks utvalgsmedlemmene er mot forslaget, blir den nye lovteksten lagt fram som mindretallsforslag for justisministeren, og kreves behandlet i Stortinget.

IKT-Norge er veldig skeptiske til dette forslaget, ifølge generalsekretær Per Morten Hoff.
– Vi som organisasjon sier et klart nei til nettsensur. Og det at internettleverandørene får dette ansvaret, kan sammenliknes med at postmannen blir strafferettslig ansvarlig for å bringe brev med ulovlig innhold, sier Hoff til Dagbladet.no.