Ungdomsforeninger politianmeldt

De to somaliske ungdomsforeningene som har hatt tilhold i Riyo & Rajo-huset på Grønland i Oslo er anmeldt til politiet for omfattende økonomisk rot. Foreningenes revisor er innrapportert til Kredittilsynet.

I løpet av en treårsperiode mottok Somalisk ungdomssenter og Somalisk Ungdoms Kultur og Aktivitetsorganisasjon til sammen fire millioner kroner i offentlig støtte.

Ikke skattetrekk
Det er revisjonsfirmaet PricewaterhouseCoopers som har gransket regnskapene til de to ungdomsorganisasjonene fra 2004 til 2006, på oppdrag av tilskuddsgiverne. Lederne for organisasjonene kom i fjor høst i medienes søkelys etter at TV2 avslørte at midlene foreningene hadde mottatt ikke var benyttet som forutsatt, og at revisoren som hadde attestert regnskapene ble undersøkt av Kredittilsynet. Den hemmeligstemplete granskingsrapporten avdekker etter det Utrop erfarer at verken Somalisk ungdomssenter eller Somalisk Ungdoms Kultur og Aktivitetsorganisasjon opprettet konto for skattetrekk for de rundt 2 millioner kronene som ble utbetalt i lønn og honorarer i den aktuelle perioden. Beløpene skal være utbetalt kontant og for enkelte utbetalinger er det ikke trukket skatt.

Mangelfulle regnskap
Etter hva Utrop forstår skal det ha vært svært vanskelig for granskerne å finne ut hva tilskuddene har blitt benyttet til. Dette skyldes at det skal være foretatt flere kontantuttak fra foreningenes bankkontoer, og at varekjøp og betaling av fakturaer i hovedsak skal være utført kontant. Etter hva Utrop erfarer skal det relativt ofte være sprik mellom transaksjonene på bankkontoene og posteringene i regnskapene.
Granskerne skal ikke ha mottatt etterspurte regnskaper fra Somalisk Ungdoms Kultur og Aktivitetsorganisasjon for siste halvdel av 2004 og første halvdel av 2006.
De skal heller ikke ha fått ut etterspurte bilag for 2004 fra noen av foreningene.

Ikke intervjuet
I forbindelse med utarbeidelsen av rapporten skal granskerne ha intervjuet flere personer som på en eller annen måte har samarbeidet med de to foreningene, for å få belyst aktivitetene deres. Ingen av disse skal imidlertid ha kommet fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), Utlendingsdirektoratet (UDI), Sosial- og helsedirektoratet, Fordelingsutvalget (FU) eller Oslo kommune, som gjennom flere år ga betydelige summer i tilskudd, uten å avdekke misligheter.
Etter hva Utrop erfarer er de offentlige myndigheters manglende kontroll og kjennskap til hva som foregikk i Riyo & Rajo-huset ikke berørt i granskingsrapporten i det hele tatt. Rapporten skal imidlertid inneholde anbefalinger om at det iverksettes tiltak som gjør det mulig å kontrollere at tilskudd benyttes til riktig formål, samt forebygge uregelmessigheter og misligheter.
Tok affære
Direktør Osmund Kaldheim i IMDi sier granskernes mandat var å undersøke om det har forekommet økonomiske uregelmessigheter, og om midlene de to organisasjonene har mottatt ble brukt til formålene de ble gitt til.
– Hvorfor er ikke IMDi gransket?
– Hvorvidt IMDi burde vært gransket er det andre som må ta stilling til, sier Kaldheim, som opplyser at direktoratet stanset alle utbetalinger til Somalisk ungdomssenter etter at de i fjor vår oppdaget uregelmessigheter i regnskapene.
Han ønsker ikke å kommentere om noen av tilskuddsgiverne på et tidligere tidspunkt burde ha oppdaget at støtten som ble gitt ikke ble brukt i tråd med forutsetningene.
– IMDi reagerte på den første rapporten vi mottok og tok affære ved første anledning, sier Osmund Kaldheim.
Han håper politietterforskningen vil avklare om det er begått straffbare forhold.

Enkelthendelse
Etter avsløringene rundt de to somaliske foreningene har IMDi gjennomgått alle prosjekter og organisasjoner de gir tilskudd til, uten å ha funnet tilsvarende mangler som hos Somalisk ungdomssenter og Somalisk Ungdoms Kultur og Aktivitetsorganisasjon. Siden revisoren som gjennomgikk regnskapene sviktet og er innrapportert til Kredittilsynet, har IMDi skjerpet kravet om at alle organisasjoner som mottar støtte må ha en ekstern regnskapsfører i tillegg til revisor. Dette var ikke tilfelle hos organisasjonene som nå er politianmeldt. IMDi vil også gi de som mottar tilskudd bedre opplæring og forbedre koordineringen mellom ulike tilskuddsgivere, for å forhindre at noe lignende skal skje igjen.