Ønsker unnskyldningen velkommen

Staten Virginia i USA kommer nå med en formell beklagelse av slaveriet - 388 år etter at de første slavene ankom Richmond i 1619.

Virginias lovgivende forsamling har i forbindelse med feiringen av delstatens 400 års jubileum av Jamestown, enstemmig vedtatt en resolusjon som beklager slaveriet av afrikanske mennesker, skriver Dagbladet. Resolusjonen gir en uforbeholden unnskyldning og i den står det: – Slaveriet som ble støttet av myndighetene rangerer som den mest forferdelige berøvelsen av menneskerettigheter og brudd på våre grunnleggeres idealer i vårt lands historie. Slutten på slaveriet ble etterfulgt av systematisk diskriminering, påtvunget segregering og andre lumske institusjoner og praksis mot amerikanere av afrikansk opprinnelse som hadde sin rot i rasisme, rasistiske fordommer og rasebegrunnet misforståelse. Leder i Afrikan Youth in Norway (AYIN), Thomas Prestø påpeker at også statsministeren i Storbritannia, Tony Blair, tidligere har unnskyldt slaveriet.
– Afrikan Youth har vært medvirkende til dette gjennom blant annet å virke som delkooridinator for WCR (World Conference against Racism, med fokus på ungdom), og gjennom Global Afrikan Congress som har sitt Skandinavia sekretariat i AYIN. Dette er mange års internasjonalt arbeid, men vi jobber oss fremover, sier Prestø til Utrop.

Ghana feirer 50-års jubileum
Flere tusener har samlet seg på Independence Square i hovedstaden Accra i anledning landets 50-årsfeiring som selvstendig stat. Overalt i Accra og andre steder i landet har man pyntet med nasjonale symboler, og det antas at myndighetene har brukt 15,2
millioner euro på festlighetene.
Mer enn et 20-talls statsoverhoder er inviterte til jubiléet, bl. a
Sør-Afrkas Thabo Mbeki og Zimbabwes Robert Mugabe. Også kjendiser som artisten Stevie Wonder og eks-fotballstjernen Pelé ventes å være tilstede. Wonder skal synge en egenkomponert versjon av sin egen hit “Happy Birthday to You” til ghaneserne, melder BBC. Ghana ble i mars 1957 det “svarte” Afrikas første selvstendige nasjon, med Kwame Nkrumah som landets president. Landsfaderen Nkrumah blir sett på som den første av frigjørerne. Når han ledet omveltningene som gjorde at Gullkysten ble til det uavhengige Ghana, var han med på å starte en flere års lang avkoloniseringsprosess på kontinentet.

Ungarsk politi og sigøynerminoritetene i samarbeid
Et initiativ er satt i gang av lokalmyndighetene i Budapest-området og omegn som skal bedre forholdet mellom områdets sigøynerminoritet og politiet, melder ungarsk TV. Nye politirekrutter blir blant annet lært opp i lovari-språket, som snakkes av de
fleste ungarske sigøynere, samtidig som man læres opp i håndtering av konflikter og kulturforskjeller. Nasjonalpolitisjef Laszlo Salgo hevder at det fortsatt finnes barrierer som er “vanskelige å bryte gjennom” og at “samfunnet fortsatt har en oss-mot-dem tankegang”.
– Vi vil ta nødvendige skritt mot all slags form for trakassering og
diskriminering, sier Salgo Initiativet er et av flere prosjekter som er satt i gang av ungarske nasjonale og lokale myndigheter i den hensikt å bedre sigøynernes situasjon i landet. Gjennom EU har ungarerne og andre nye EU-land forpliktet seg til å ta et tak mot enhver form for diskriminering.
Landets statsminister, Peter Medgyessy, erklærte i en internasjonal konferanse for sigøynersaker i juli i fjor at “for neste tiårsperiode 2005-2015 skal vi gjennomføre en solid integrering av sigøynerne her i landet”.