Tiltak for å hindre tvangsekteskap

I likhet med 2 av 3 høringsinstanser går Oslo SV ikke inn for å innføre 21 års aldersgrense.
Hans-Petter Aas, leder, på vegne av Oslo SVs årsmøte.
Latest posts by Hans-Petter Aas, leder, på vegne av Oslo SVs årsmøte. (see all)

Oslo SV mener det må iverksettes andre tiltak for å hindre at ikke alle fritt kan velge ektefelle, og viser til at:

1. Tvangsekteskap er ulovlig; det er politiets og påtalemyndighetens ansvar å håndheve loven. Rettsforfølgelse og straff mot slektninger vil kunne virke preventivt; til å få andre familier fra å gjøre det samme.

2. Kompetansen i utenrikstjenesten i forhold til å gjennomføre intervjuer med personer som skal til Norge for å inngå ekteskap, må økes, slik at problemer kan avdekkes på et tidlig stadium. Intervjuene kan gjennomføres ved søknad om visum.

3. Det er allerede foreslått å kalle herboende til intervju før et ekteskap kan inngås med en ”ikke-herboende”. Det er grunn til å tro at dette kan virke forebyggende. Man har ennå ikke sett resultater av en slik praksis, hvilket trolig kommer til å hjelpe til å forhindre ekteskap som kunne ha blitt inngått ufrivillig.

4. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) må intensivere sitt informasjonsarbeid i samarbeid med innvandrerorganisasjonene for å nå målgruppen. Introduksjonsprogrammet kan være en viktig arena. Dessuten må et informasjonsarbeid rettes mot unge gjennom fritidsklubber, helsesentre, kinoer, biblioteker og ikke minst i ungdomsskole og videregående skole, der det gjøres klart at tvang er straffbart og sies hvor man kan få hjelp hvis man møter tvang.

5. Legge til rette for en bred offentlig debatt som søker å bringe frem og formidle kunnskap.

6. Det må i større grad satses på familierådgivning og mekling.

7. Individer som kommer i en tvangssituasjon, skal vite at det er et velfungerende apparat som tar imot dem. Dette betyr blant annet en opprustning av krisesentre både økonomisk og med hensyn til faglig kvalitet, styrking av ”krisetelefoner” og politibeskyttelse. På dette punktet bør en lære av Sverige, både av svenske erfaringer og av viljen til å sette store midler inn i arbeidet.