Valfarten til Mekka

Mange kjenner til muslimenes årlige pilegrimsreise til Mekka som kalles for hajj (hadj) og som finner sted på et bestemt tidspunkt i året, nærmere bestemt den tolvte måneden i det muslimske måneåret.

I fjor fant den sted den 31. desember. Dagen etter er det hvert år en stor feiring som kalles for Id-ul-Adha. Enhver muslim bør foreta en slik reise minst en gang i livet hvis de har råd til det. Årlig drar tusenvis av pilegrimere fra hele verden til moskeen, Haram (hellig på arabisk), hvor den hellige steinen Kabaen befinner seg.
Det sies at det man ønsker seg i det øyeblikket man ser Kabaen for første gang, blir oppfylt. Alle muslimer ønsker seg at deres synder skal bli tilgitt og at de skal få komme til paradis etter døden.

Moskeen er pyntet med marmor og gull på veggene og gulvet er av hvit marmor og dekket med vakre tepper. Overalt ligger det vannbeholdere med kaldt vann fra kilden som kalles for abezamzam som er hellig for muslimer. Det ligger hyller med eksemplarer av den hellige skriften Koranen overalt i moskeen. Når selve bønnen skal starte, står alle på rekke og rad. Alle ber etter imamen, som er moskeens bønneleder.

For å utføre hajj må pilegrimerne kle seg i spesielle klær for å tre inn i den hellige tilstand kalt for ihram. Mennene må kle seg i to hvite tøystykker. Det ene må de ha rundt livet og det andre rundt skuldrene. Kvinnene har ingen spesiell klesdrakt, men de må være dekket fra topp til tå. Noen bruker den sorte kjoleaktige drakten som kalles for burqa, mens andre bruker et stort sjal som de svøper rundt seg.

Først skal pilegrimene gå rundt Kabaen syv ganger imens de leser en spesiell tekst fra Koranen. Denne seremonien kalles for tawaf. Hvis de får sjansen skal de kysse på et bestemt sted på den hellige steinen Kaba. Det er lang kø rundt det stedet, men noen klarer likevel å kysse Kabaen. Etter at de er ferdige med de syv rundene, er det tid til neste steg. Nå skal de gå syv ganger mellom høydene som blir kalt for Safa og Marwa. Denne seremonien kalles for say.
Det er ganske langt å gå fra den ene enden til den andre. Noen løper, andre går og de som er svake blir kjørt i rullestol. For hver gang de når den andre enden skal de be til Allah (Gud). Etter at de er ferdige med say skal kvinnene klippe en hårtupp av fletta og mennene må barbere hodet.

Disse to seremoniene utgjør umra, den lille valfarten. I tillegg til disse to seremoniene må pilegrimene også utføre flere seremonier på andre hellige steder. Det er steder som Mina, Muzdalifa og sletten Arafat utenfor Mekka. Man utfører forskjellige hellige handlinger der. En av disse er løpet fra Arafat til Mina som blir kalt for ifada; steinkastingen og offerslaktingen i Mina. Samtidig utfører muslimer offerslakting av dyr over hele verden, i forbindelse med Id-ul-Adha feiringen. Pilegrimene drar til Arafatsletten der de kaster steiner på satans søyler. Så drar de til fjellet hvor koranen ble åpenbart for profeten Muhammed (fred være med ham). Til sist barberer mennene hodet. Hajj varer i en uke.

Mekka er som en turistby med hoteller og restauranter overalt. Det er et moderne senter rett ved siden av moskeen Haram hvor det blant annet ligger Burger King, gullsmed, bakeri og alt annet man finner i et kjøpesenter. Det blir solgt abezamzam (det hellige og unike vannet fra Mekka) i store beholdere for dem som vil ta det med tilbake til sitt land.

I byen Medina ligger moskeen Nabvi som betyr profetens moske, og som er stor og praktfull. Her ligger graven til profeten Muhammed (fred være med ham). Tusenvis av pilegrimer reiser hit for å besøke graven hans. Her ligger det også mange hellige steder som moskeer, fjell og sletter hvor store historiske hendelser har funnet sted.

Pilegrimene kjøper blant annet bønnetepper, skaut til kvinner, luer til menn, abezamzam beholdere, dadler og perlesnorer som man bruker til å lese koranske vers med. Dette skal de ta med tilbake igjen til sine kjære som suvenirer fra Mekka og som minner dem om at de har vært i den hellige byen Mekka som er alle muslimers drøm.