Uttalelse i forbindelse med bruk av niqab på Høgskolen i Oslo

Utrop har etterspurt et svar fra dekan Sissel Østberg ved Høyskolen i Oslo på studieleder ved SEFIA, Lars Gules synspunkter i Niqab-saken. Østberg ønsket ikke å skrive et motinnlegg, men viste til uttalelsen fra utvalget som ble nedsatt av HIO for å vurdere denne saken. Utrop har valgt å trykke uttalelsen i sin helhet.

Våren 2007 oppstod det en diskusjon i media om det ville være riktig å innføre et forbud mot bruk av niqab på landets universiteter og høgskoler. Bakgrunnen for mediedebatten var at studieleder ved SEFIA, Høgskolen i Oslo, Lars Gule i et intervju med Klassekampen hadde tatt til orde for et slikt forbud. Rektor ved Høgskolen i Oslo, Per Lilleengen, gikk ut med en pressemelding og sa at bruk av niqab ikke var en problemstilling som Høgskolen i Oslo hadde tatt stilling til.

På grunn av mediedebatten og den store oppmerksomheten omkring saken, nedsatte rektor et internt utvalg for å vurdere om HiO trenger retningslinjer for bruk av niqab.

Utvalget har samlet seg om følgende uttalelse:
HiO tilbyr studieplass til alle studenter som har kvalifikasjonene som høgskolen stiller for opptak ved de ulike studieretningene, uavhengig av søkernes klesdrakt. Et generelt forbud knyttet til bruk av niqab vil etter utvalgets mening, være uforenlig med retten til utdanning.

Utvalget mener at spørsmålet om bruk av niqab ved Høgskolen i Oslo må vurderes i forhold til om det er forenelig med de profesjonsfaglig krav som stilles i de ulike utdanningene og med det pedagogiske opplegget som benyttes i de forskjellige utdanningene.

I undervisningssituasjoner med forelesninger i store auditorier, med liten grad av kommunikasjon mellom studenter og mellom foreleser og student, vil bruk av niqab vanligvis ikke representere noe problem. I andre undervisningssituasjoner, der studenter arbeider med felles oppgaver i mindre grupper, vil bruk av niqab vanskeliggjøre samarbeidet.

Siden kommunikasjonstrening er en viktig del av undervisningen ved mange av utdanningene ved Høgskolen, vil kommunikasjonsøvelser inngå som en del av det pedagogiske opplegget ved disse utdanningene. Bruk av niqab vil være uforenelig med deltakelse i slike øvelser. Studenter som ikke gjennomfører oppgaver som defineres som obligatoriske arbeidskrav, vil ikke få anledning til å ta eksamen.

Studenter som bruker ansiktslør vil ha meget begrensede muligheter for valg av praksisplass. Gjennomført og godkjent praksis vil i mange utdanninger være en forutsetning for å få vitnesbyrd og godkjent utdanningen.

Det er HiO’s ansvar å sørge for veiledning av studenter som starter studier ikledd niqab. Det er viktig at disse studentene tidlig i studiet forstår at bruk av niqab er uforenelig med gjennomføringen av deler av undervisningsopplegget, noe som kan få som konsekvens at de ikke oppfyller studiekravene og derfor ikke får godkjent utdanningen.
Studenter som bruker niqab må også orienteres om at dette i sterk grad vil begrense studentens jobbmuligheter. Mange arbeidsgivere vil være skeptiske overfor jobbsøkere som bruker ansiktsslør dersom arbeidet innebærer direkte kontakt med elev/bruker/klient/pasient.

Studenter som begynner på utdanningene med niqab må på en respektfull måte bli informert om disse forholdene.