Månenatt og Id feiring

Når Ramadan er over etter 30 dager, er det en stor feiring. Allerede den siste kvelden av Ramadan starter forberedelsene til Id. Denne natten kalles for chandraat som betyr månenatt, på grunn av at halvmånen symboliserer slutten på Ramadan.

Chandraat er når kvinner og barn samles en kveld for å forberede seg til høytidsdagen id som er dagen etter. De finner frem klær, smykker og sminke og tar på henna.
Månenatten er helt spesiell for kvinner, fordi de skal få malt nydelige hennamønstre (en planteblanding som gir farge) på hendene. Dette symboliserer at nå er det tid for å pynte seg til den store id feiringen dagen etter. Og alle jenter og kvinner samler seg hos hverandre og påfører henna på hverandre.

Stemningen er prisløs når man ser de glødende øynene til jentene som gleder seg til morgendagen. Det er også tid for å finne frem sin fineste stas og matche det med lignende tilbehør. Fargerike armbånd er et must under id feiringen.
Selve id dagen starter med å spise noe søtt til frokost, og ikke det man spiser til hverdags. Tradisjonelt spiser man sewian som er en dessert laget av melk og sukker og tynne strå laget av mel og vann. Menn og gutter drar til moskeen for å be den spesielle id bønnen. Kvinnene er hjemme med de små barna og forbereder en god lunsj som hele familien skal spise sammen når mennene er tilbake fra moskeen.

Alle tar på seg helt nye klær som de har fått sydd eller kjøpt spesielt til denne anledningen. Menn og gutter tar gjerne på seg fin dress eller tradisjonelle pakistanske klær. Kvinner har som regel på seg tradisjonelle pakistanske klær i sprakende farger og med masse glitter. Mest pyntet er barn og unge jenter. Derfor sies det hos oss at det er barnas id og ikke minst kvinners.
På id sender man id-kort (som minner om julekort) til venner og familie og utveksler gaver. For det meste gir man pengegaver som kalles for idi. Om kvelden spiser man masse god mat, inviterer hverandre på besøk og serverer søtsaker. Id varer i 3 dager, men hos oss pleier vi bare å feire den første dagen.

Denne dagen er det viktig å ønske alle man kjenner Id Mubarik som tilsvarer God jul. På id ringer man ofte til sine slektninger og venner både i hjemlandet og de som er bosatt i andre land for å ønske dem en god id. Telefonen ringer konstant i muslimenes hjem denne dagen. Man omfavner sine slektninger og venner og gir idi til en som er mindre enn deg. De eldre gir ofte penger til de yngre. Mens de jevnaldrende gjerne gir hverandre gaver.

Id er belønningen muslimene får for å ha vært tålmodige og hatt selvkontroll gjennom fastemåneden. Derfor har denne høytiden så stor betydning for muslimer. Jeg ønsker alle muslimer Id Mubarik!