TV-aksjonen kjemper for en ny generasjon uten aids

- Kommer barnet i magen min til å dø? Det var det første Ly Thie Hien tenkte da hun fikk vite at hun var hiv-positiv.

Ly Thie Hien (23) bor i landsbyen Na Nung i en nordlig provins i Vietnam. Livet pleide å være rolig her, men for et par år siden åpnet grensen til Kina. Flere unge forlot landsbyen for å søke lykken. Mange av dem som forlot området kom tilbake med hiv-viruset. En av dem var mannen til Ly.
– Jeg trodde det var enden på livet mitt da jeg fikk vite om viruset. Hva ville skje med barnet jeg bar på? Ville han få viruset fra meg. Jeg følte med så hjelpeløs, sier Ly Thie Hien.
Ly var helt uvitende om risikoen for å bli smittet av hiv, og det kom som et sjokk på henne da hun fant ut at hun var hiv-positiv under en svangerskapskontroll. Men Ly var heldig, for nå er det hjelp å få.

Mødre smitter barn
De fleste barn som smittes av hiv, smittes i svangerskapet, ved fødsel eller amming. Hvor stor risikoen barnet har for å bli smittet, avhenger av hvor mye virus mor har i kroppen. Uten medisinering ligger smitterisikoen på 30-45 %. Med medisinering reduseres smitterisikoen til under 2 %.
I dag får kun 10 % av verdens hiv-positive mødre medisin og nødvendig opplæring. Helsevesenet i utviklingsland mangler ofte både kompetanse og penger for å forhindre smitten. UNICEFs mål er å tilby slike tjenester til 80 % av alle hiv-positive mødre innen utgangen av 2010 gjennom å sette lokale helsemyndigheter i stand til hjelpe sine egne. Ly var en av de første i Vietnam som fikk dette tilbudet.
– Rett etter at jeg fikk svaret om at jeg var hiv-positiv, kom en helsesøster bort til meg og roet meg ned. Hun fortalte at det fantes metoder som kunne forhindre at barnet ble infisert av viruset, forteller Ly Thie Hien.

Smitten stoppet
Ly fulgte medisinerings- og oppfølgingsprogrammet. Gleden var enorm da sønnen hennes ble bekreftet hiv-negativ 18 måneder senere. Dessverre fikk aldri mannen til Ly vite at sønnen var frisk. Han døde av aids bare noen få måneder etter at sønnen ble født. Men for mor og barn går livet videre. Ly får nå ARV-medisiner, noe som gjør at viruset holdes i sjakk og hun føler seg frisk og er optimistisk når hun tenker på fremtiden.
– Livet er kommet tilbake til meg. Jeg håper at jeg kan leve noen år til for å se sønnen min vokse opp, i hvert fall litt, avslutter Ly Thie Hien.

Fakta
Smitteoverføring fra mor til barn
– I 2006 ble nesten en halv million babyer født med hiv
– I dag får mindre enn 10% av gravide med hiv medisinering og oppfølging
– Med medisin, oppfølging og behandling vil 98% av kvinnene som har hiv ikke videreføre viruset til sine barn
– UNICEF har som mål å tilby 80 % av alle hiv-positive gravide medisinering og oppfølging innen utgangen av 2010
– Medisiner, opplæring og behandling gjennom ett år som sikrer at en gravid kvinne ikke smitter sitt eget barn med hiv koster 950 kroner.
– Smitteoverføring fra mor til barn kan skje under graviditet, fødsel og amming.
(Kilder: Children and Aids, New York, UNICEF, 2006)

Fakta Vietnam
Innbyggertall: 84 mill.
Hiv-utbredelse: 420 000
Antall foreldreløse: Ukjent
Forventet levealder: 71 år
Vietnam opplever en rask spredning av hiv-viruset. Kvinner og barn berøres i økende grad. Mer enn halvparten av de smittede er mellom 20 og 29 år og en av ti er under 20. Smittetallene nærmer seg i enkelte områder en prosent; noe som indikerer epidemi og en situasjon ute av kontroll.
TV-aksjonen vil med midlene:
•    Styrke forebyggende tiltak rettet mot barn og ungdom.
•    Hindre mor til barn smitte ved å tilby testing av gravide, rådgivning og hjemmebasert omsorg. 15 000 gravide skal få gratis testing og medisinsk oppfølging, nærmere 100 lokale klinikker får utstyr og medisiner og 500 helsearbeidere videreutdannes i oppfølging av gravide hiv-positive kvinner.
•    Omsorg og støtte til barn som er smittet eller på annen måte berørt.
•    Forebygge smitte blant barn og unge ved å styrke prosjektet Football for All.

TV-aksjonen 2007
Årets TV-aksjon er tildelt UNICEF Norge. Den gjennomføres i samarbeid med Right To Play og Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité. De innsamlede midlene går til barn berørt av hiv/aids i Mosambik, Malawi, Zimbabwe, Zambia, Kenya, Uganda, Ukraina, Jamaica og Vietnam. Midlene fra TV-aksjonen skal bidra til å forhindre smitte fra mor til barn, medisinere barn, forebygge smitte blant barn og unge samt gi omsorg til foreldreløse og sårbare barn. TV-aksjonen, Sammen for barn, har aksjonsdag 21. oktober 2007.
– TV-aksjonen er verdens største og viktigste dugnad der 100 000 bøssebærere besøker landets 1,8 millioner husstander. Hver krone vi samler inn vil gjøre en enorm forskjell. Ring oss på 02025 eller registrer deg på www.sammenforbarn.no og bli bøssebærer – din innsats vil forandre livet for barna som er berørt av hiv og aids, sier Kjetil Ørbeck, leder for TV-aksjonen 2007.
For ytterligere informasjon se www.sammenforbarn.no eller kontakt:
Kjetil Ørbeck, Leder for TV-aksjonen 2007, mobil 92 40 26 07
Astrid Skiftesvik Bjørkeng, Reporter TV-aksjonen 2007, mobil 905 82 890