Nordmenn tar feil om muslimer

Nordmenn har mer fordommer mot muslimer enn mot innvandrere generelt. Enda en ny undersøkelse bekrefter dette. Etniske nordmenn tror at bare 38 % av muslimene ønsker mer integrering.

Men 93 % av muslimene i undersøkelsen sier de ønsker mer integrering. Nordmenn tror at to tredeler av muslimer synes det norske samfunnet er umoralsk, men kun 15 % av muslimene mener dette.

Undersøkelsen ble gjennomført i juni 2007 av TNS Gallup på oppdrag fra Liberalt Laboratorium. 1045 respondenter fra Gallups internettpanel besvarte et elektronisk spørreskjema. Etniske nordmenn svarte på spørsmålene. I april 2006 offentliggjorde TV2 resultatene fra landets første meningsmåling blant muslimer i Norge, utført av TNS Gallup. Det er tallene fra denne undersøkelsen som ligger til grunn for sammenlikningen.

Vi er enig med kommentator Per Anders Madsen i Aftenposten om at noen metodesvakheter finnes. I TV 2-undersøkelsen var trolig de under 44 år og andregenerasjonsinnvandrere overrepresentert. Begge deler kan føre til at målingen fremstiller muslimene som mindre religiøse og tradisjonelle enn de virkelig er. Undersøkelsen gjør dermed gapet mellom majoritetsbefolkningens antagelser og de faktiske forhold for stort.

Men selv med slike forbehold, er tallenes tale klar. Det avsløres en tendens eller et mønster i hvordan etniske nordmenn tenker om muslimer. Dette tankemønsteret kan best beskrives som fordommer – forutinntatte meninger uten hold i virkeligheten. Flere andre undersøkelser bekrefter funnene. Integreringsbarometeret og EUs måling av rasisme i Europa er to eksempler.

Norges største integreringsproblem synes å være nordmenn. Vi er dårlig integrert i vårt eget samfunn, skriver Magnus Marsdal i en kommentarartikkel i Dagsavisen.

– Når så mange ser ut til å tro at deres muslimske medborgere er religiøse fundamentalister som avviser det norske samfunnet, står vi overfor en dobbel fare. På den ene siden fører slike feiloppfatninger nettopp til en mistenksomhet som kan øke polariseringen mellom muslimske og ikke-muslimske nordmenn. På den annen side gjør det å ”skjære alle over én kam” det mye vanskeligere for oss alle å handle i fellesskap overfor de få muslimene i Norge som faktisk er negativt innstilt overfor den samfunnsformen både muslimer og ikke-muslimer flest aksepterer, heter det i rapporten.
Et viktig poeng.