Den pakistanske musikkbransjens utvikling

I de siste årene har pakistansk popmusikk så å si eksplodert, med stadig nye talenter. Noen suksessrike, andre ikke.

Før i tiden var den pakistanske musikalske verden ganske klassisk og kjedelig. Helt til det begynte å oppstå grupper med langhårete ungdommer som slapp seg løs. De produserte popmusikk som slo an, også blant pakistanere som hadde bosatt seg i utlandet.

Professor blir popstar
Musikkbransjen var ikke særlig populær blant mange familier i Pakistan, og ble sett ned på. Derfor ble ikke mange begeistret hvis noen av deres familiemedlemmer valgte å satse på musikken. Et eksempel er den populære Abrar ul Haq som kommer fra en familie med tilknytning til det militære. Selv er han professor i engelsk ved et universitet i Pakistan.
Han fikk liten støtte da han ønsket å lage en pop-video med sin debutsang “billo de kar” som betyr hjem til Billo. Men han klarte omsider å lage en ganske lavbudsjett video som ikke så ut til å være noe bra. Han sjokkerte alle da denne sangen ble en kjempesuksess og tok pakistanere med storm, det være seg store eller små.
Etter det ble mange ungdommer inspirert til å følge i hans fotspor. Dette har beriket den pakistanske musikkbransjen med mange talenter. Abrar ul Haq satser fullt på musikken, som har gitt så store inntekter at han til og med har klart å bygge og drive et sykehus i sin døde mors navn i Pakistan.
Flere og flere jenter har også dukket opp i den pakistanske musikkbransjen. Den mest populære er vel Hadiqa Kyani som har hatt mange hitlåter gjennom de siste årene. Hun er en rollemodell for unge jenter som ønsker å bli popstjerne. Hun går alltid i vestlige klær og har konserter over hele verden hvor det finnes pakistanere.

Remix av klassikerne
Den tradisjonelle musikken er også blitt gjenopplivet ved at de nye popstjernene bruker klassikere og gjør dem mer moderne. Den mest kjente klassiske musikkstjerne i Pakistan er den legendariske kvinnen Nor Jahan som døde for noen år siden. I tillegg har Pakistan også mistet kongen av Qawali (sufireligiøs musikk), Nusrat Fateh Ali Khan, som hadde flere superpopulære moderne qawali-sanger.
Mange av de berømte sangerne i Pakistan har også blitt populære i India, og fikk tilbud om å arbeide for dem. Nusrat Fateh Ali Khan laget musikk til indiske filmer de siste årene av hans liv. I tillegg møter mange popmusikere veggen i Pakistan og drar dermed til India hvor musikkbransjen er mye større og sensuren mindre streng. De har dessuten et større publikum i India enn i Pakistan.
Utviklingen i den pakistanske musikkbransjen har vært lynrask. Og det gjenspeiles i økning i antall musikere og popvideoer, som stadig blir vist på de nye musikkkanalene. De blir mer og mer vestlig inspirerte, og for å klare seg i jungelen av de nye popstjernene må de gamle og klassiske musikkstjernene stadig fornye seg for å ikke bli upopulære. En del av ferskingene, som mangler erfaring og innsikt i musikktradisjonen slår igjennom med en eller to låter som holder noen uker på den pakistanske hitlista. Og etter det er de glemt.

Popstjerne blir filmstjerne
Mange av popstjernene har blitt så populære at de har begynt å få tilbud om å jobbe i filmer og i tv-serier. Filmmusikken blir da gjerneprodusert av popstjernen, eller han synger filmsangene selv. Popsanger har blitt brukt i pakistanske og indiske filmer. Ofte som de er, andre ganger blir de endret slik at de glir inn i filmens historie. I Pakistan var det i en tid ganske populært blant tv-serieprodusenter å bruke popstjernene til å innlede tv-serier med en låt laget spesielt for serien.

Konkurransen er blitt beinhard i den pakistanske musikkindustrien.
Det blir brukt stadig flere midler på å være den beste og skille seg ut. Det søkes etter en ny stil, heller enn å etterligne de andre, som mange pleide å gjøre. For eksempel ble den avdøde Nor Jahan sin datter stjerne ved å synge sin mors sanger. Hun opptrer stadig på konserter og tv. I tillegg har Nusrat Fateh Ali Khans elev overtatt hans rolle etter hans død og opptrer som en moderne og yngre versjon av ham.

Større aksept
Før i tiden trodde folk at de som er interessert i musikk ikke duger til noe annet. Og det er jo ikke alle klarer å leve av en karriere i musikkindustrien. Men nå har artistene ofte en solid utdannelse. For eksempel er det en gruppe som heter “Junoon” hvor musikerne er både leger og ingeniører. Etter hvert aksepterer flere familier at deres familiemedlemmer blir musikere, ikke minst fordi de har en utdannelse å falle tilbake på.
Den pakistanske musikken har for lengst sprengt mange inngrodde grenser. I dag har pakistanerne et rikholdig utvalg av musikk å velge mellom når de er i platebutikken.