Hijab i Irak

Author Recent Posts Arezo Naghavian Latest posts by Arezo Naghavian (see all) Eksepsjonell pianist med usedvanlig bakgrunn - 17.04.2008 Manuela – en ærlig jurist - 21.02.2008 Statistisk sett norsk - 01.02.2008 – Maman, hvorfor er damene drept? – Hva snakker du om, Atoosa? – Du fortalte tante over telefonen at noen og førti damer var […]

– Maman, hvorfor er damene drept?

– Hva snakker du om, Atoosa?

– Du fortalte tante over telefonen at noen og førti damer var drept. Jeg hørte det selv.

– Det er helt riktig. Drapene har skjedd i Basra i Irak.

– Dør det ikke mange mennesker i Irak hver dag, maman?

– Jo, jenta mi, og det er tragisk. Men disse damene er drept fordi de ikke hadde dekket seg godt nok til.

– Mener du hijab, maman?

– Ja. Deres hijab var ikke gode nok for konservative muslimer i Basra. Kanskje de ikke hadde noe hijab, for det jeg vet.

– Det jeg vet sikkert er at etter Saddam har jeg nesten ikke sett en eneste kvinne uten hijab i Iraks gater når vi ser nyhetsinnslag og bilder fra landet.

– Er det en bra ting?

– Nei. Overhodet ikke. Kvinner som har gått uten hijab før blir nå tvunget til å gå med hijab. Akkurat som det skjedde i Iran etter Sjahen i 1979.

– Var ikke Saddam diktator, maman?

– Jo, men kvinner kunne i alle fall gå som de ville, og husk at Bagdad hadde et av de beste universitetene i området.

– Av og til sier du at folk ikke må kritisere de som bruker hijab. Nå sier du at du blir lei deg og sint på vegne av kvinner i Irak.

– Alt med måte, Atoosa. Som fredsprisvinner Shirin Ebadi sa i Oslo: ”Jeg forstår meg ikke på menns behov når det gjelder å vise makt overfor kvinner. Noen steder tvinges kvinner til å dekke seg til, andre steder tvinges de til å kvitte seg med tildekningen. La kvinnene bestemme selv.”

– Jeg bestemmer at jeg vil gå i mine klær, maman. Ikke be meg gå med boblejakke når jeg synes det er teit.