Riksadvokatens holdninger

Det er verre for en politimann å bli kalt «rasist», enn «hestkuk» eller «drittsekk», mener riksadvokat Tor-Aksel Busch, i følge Dagsavisen.

Riksadvokaten har ikke forstått de grunnleggende aspektene ved rasisme.

Riksadvokaten har vurdert bruken av betegnelsen «rasist» opp mot andre skjellsord, slik som «hestkuk», etter å ha mottatt en henvendelse fra Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO).

Når det gjelder bruken av uttrykket «rasist», «legger riksadvokaten til grunn at dette etter omstendighetene kan framstå som meget krenkende og forulempende for tjenestemannen, og vel så krenkende som de øvrige skjellsord ombudet omtaler», heter det i et brev fra riksadvokaten til LDO.

«At også uttrykket rasist kan være ment å ramme den enkelte tjenestemann, og ikke alltid er uttrykk for en reell opplevelse av å bli utsatt for diskriminering på grunn av etnisitet eller lignende, er etter riksadvokatens syn hevet over tvil», heter det videre.

Kjære Busch, er det så vanskelig for deg å forstå at rasist ikke nødvendigvis er et skjellsord? Hvilket ord skal man bruke for å beskrive en person som virkelig er rasist?

Busch offentliggjorde avgjørelsen om henleggelsen av Obiora-saken siste arbeidsdag før jul. Hvis vi skal være veldig naive, kan vi tro det er tilfeldig.

Riksadvokaten har nylig i en annen sak valgt å inngi anke nettopp fordi det er domstolene som må avgjøre om den mistenkte hadde gjort noe straffbart.

I Åsane-saken i Bergen ble frifinnelsen anket med den begrunnelse at avgjørelsen bør overlates til domstolen i en slik alvorlig sak. Men dette hensynet ble ikke vektlagt av riksadvokaten i Obiora-saken, og det sier mer om riksadvokaten enn selve saken.

Vi har ikke tillitt til deg, Busch, lenger.