Krever doblet støtte fra regjeringen

På Soria Moria lovte regjeringen å styrke tilskuddet til organisasjoner som jobber mot diskriminering, men så langt har ingenting skjedd. Nå har fire organisasjoner skrevet brev til SV der de ber om at driftsstøtten fordobles.

Økt innvandring som fører til større pågang er den viktigste grunnen til at bevilgningene bør økes, hevdes det fra organisasjonenes side.
– Brukergruppene våre er i vekst. Vi har ikke mulighet til å betjene alle som kommer, og det samme gjelder nok for de andre organisasjonene på feltet, sier Anita Rathore i Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD).

Lovet en styrking
Sammen med Antirasistisk Senter, Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) og Kristent interkulturelt arbeid (KIA) har OMOD sendt brev til SV, hvor de påpeker at de rød-grønne partiene lovte å øke støtten til landsdekkende frivillige organisasjoner som arbeider med inkludering da de fikk regjeringsmakt.
Løftet har så langt ikke blitt innfridd. Riktignok økte de støtten med 1,4 millioner kroner til 11,7 millioner kroner i 2007, men økningen skyldes i hovedsak at Human Rights Service (HRS), som ledes av Hege Storhaug, fikk innpass på budsjettposten, som til sammen omfatter ti minoritetsorganisasjoner.
– Den økonomiske støtten til landsdekkende frivillige organisasjoner som arbeider med inkludering har i lang tid ikke opplevd et reelt løft, og knapt kompensert for lønns- og prisveksten, skriver organisasjonene i brevet.

Sterk økning
Regjeringen økte bevilgningen til UDI med over 140 millioner kroner i fjor. For 2008 plusset de på ytterligere 20 millioner kroner. Også politiet, som er saksforberedende organ med vedtaksmyndighet i en del utlendingssaker, har blitt tilført mange ekstra millioner kroner på grunn av økningen i antall oppholdssaker. Anita Rathore er kritisk til at ikke også organisasjonene har fått et løft.
– Vi setter spørsmålstegn ved at regjeringen ikke styrker organisasjonene når det er et uttalt mål å styrke arbeidet for likestilling, og mot rasisme, sier hun.

Nye grupper
Hun synes budsjettposten er for lav i forhold til de utfordringene samfunnet står overfor.
– Gruppen vi betjener har økt, både gjennom ny innvandring og i forhold til de som er født eller oppvokst her.
I tillegg kommer det nye store grupper fra de nye EU-landene, påpeker Rathore.

Mye kunnskap
Minoritetsorganisasjonene er viktige informasjons- og kunnskapsleverandører til den norske offentligheten og til beslutningstakere.
– Vi har førstehåndskunnskap om det flerkulturelle Norge og en bred oversikt over etniske minoriteters vilkår i det norske samfunnet. I takt med nye utfordringer på området utvikler vi nye metoder innen integrasjonsarbeidet, som skal bidra til at minoritetsbefolkningen deltar og er synlig i samfunnet, og at vi har en variert offentlig debatt. For å videreføre og utvikle dette arbeidet har vi bruk for et reelt økonomisk løft, heter det i brevet.

Ubrukte midler
Integreringspolitisk talsperson i SVs stortingsgruppe, Rolf Reikvam, har forståelse for organisasjonenes krav.
– Jeg håper vi får til en økning i bevilgningene, for det er et viktig arbeid de gjør. Oppgavene deres øker i takt med større innvandring, sier Reikvam til Utrop.
Han tror støtten kan bli økt allerede i år.
– Jeg regner med at vi kommer til å løfte frem dette som en del av handlingsplanen om inkludering og integrering av innvandrerbefolkningen. Det er viktig å styrke disse organisasjonene. Jeg tror det finnes midler som ikke er disponert for 2008. Vi må se på om ikke disse pengene kan brukes på organisasjonene, sier Reikvam.

– Press departementet
Rådgiver i SVs stortingsgruppe, Gro Lindstad, anbefaler organisasjonene å legge press på Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
– I forbindelse med handlingsplanene om inkludering og integrering er det satt av et hundretalls millioner kroner til en rekke ulike tiltak. Det smarteste organisasjonene kan gjøre er å jobbe opp mot departementet, sier hun.

Fakta
Støtte  2007

Antirasistisk Senter                                                2 464 277
Norsk organisasjon for asylsøkere                    1 814 277
Selvhjelp for innvandrere og flyktninger             1 744 277
Human Rights Service                                          1 712 277
Organisasjon mot offentlig diskriminering       1 334 277
Kristent interkulturelt arbeid                                 1 195 780
MiRA Ressurssenter                                             1 194 277
Innvandrernes landsorganisasjon                         856 277
SOS Rasisme                                                             574 277
Afrikan Youth in Norway                                            310 000