Sogn og Fjordane: Få deltok på seremoni for nye statsborgere

Lørdag 19. april tok 18 nye, norske borger imot beviset for at de nå er norske statsborgere. De kunne ha vært 95, men mange valgte å ikke delta på festen i Leikanger.

Seremonien fant sted på Statens hus 19. april 2008 i Leikanger kommune, der en temmelig stor del av fylkets nye statsborgere sammen med familiene og kjente, samlet seg for å få sitt norske statsborgerskap offisielt innviet.

Velkomne
– Det er ei stor glede og ære å få møte dere her i dag. Som fylkesmann er jeg kongen og staten sin fremste representant i Sogn og Fjordane.
Det er den norske staten som i dag ønsker dere velkomne som nye statsborgere, og fylkesmennene i de enkelte fylkene som har fått i oppgave å gjennomføre statsborgerseremonien, sa Oddvar Flæte, fylkesmann i Sogn og Fjordane, under sin tale lørdag 19. april.
På samlinga deltok også samferdselsminister Liv Signe Navarsete, som holdt gjestetalen til de nye statsborgerne, sammen med ordførerne i kommunene der de bor.

22 av 95
– Under seremonien fikk 18 nye statsborgere erklært sine norske statsborgerskap.
Fra august 2007 til mars 2008 fikk 95 flyktninger i Sogn og Fjordane norsk statsborgerskap. Vi sendte invitasjonskort til alle de 95 nye statsborgerne, men kun 22 ga positiv tilbakemelding.
Fire av disse fikk problem som gjorde at de likevel ikke kunne komme i dag.
Av de 18 nye statsborgerne er 15 kvinner, sier Karin Husabø ved fylkesmannens kontor.
– Det er andre gang vi arrangerer slike seremonier. I fjor sommer hadde vi vår første statsborgerseremoni; der ble 46 nye statsborgere inviterte og 19 personer deltok, forteller hun.

4127 utenlandske
– Ved årsskiftet bodde det 4127 utenlandske statsborgere i Sogn og Fjordane. Tallet på bosatte med utenlandsk statsborgerskap har aldri vært så høy, selv om det framdeles er lavt sammenliknet med andre fylker i landet. Vi som alt bor her, har et felles ansvar for at nye innbyggere kan trives sammen med oss. Vi er glade for at de har valgt akkurat vårt fylke, og håper at de blir boende i Sogn og Fjordane, sier fylkesmann Oddvar Flæte.

Ulike oppfatninger
Under seremonien fikk jeg sjansen til å snakke med en del av de nye norske statsborgerne, og jeg ville vite hvilken oppfatning de hadde om å få norsk statsborgerskap.
– Å få norsk statsborgerskap betyr rett og slett å få norsk pass, reise fritt til mitt land, besøke venner og slektninger, mente en som ville være anonym.

Plikter og retter
– For meg betyr det veldig mye mer å ta på meg store plikter enn å få nye retter. Det å få norsk statsborgerskap gjør meg enda mer forpliktet til å respektere det norske regelverket, sier Shene (17) en ny norsk statsborger, som fikk erklært sitt borgerskap sammen med sin far, Sardar Ghafoor (48).
Shene og Sardar Ghafoor kommer opprinnelig fra Irak og bor i Flora kommune i Sogn og Fjordane nå.
– Årsaken er at jeg ikke lenger bare bor foreløpig i Norge – nå er jeg en norsk ungdom. Jeg må prøve å bruke mine evner og energien min til å være med og utvikle dette landet, fortalte en gledesstrålende Shene.