Skitne knep og realpolitikk

Showet er ikke til å unngå å legge merke til. Det er presidentvalg i USA igjen. Utrop har spurt hva amerikanere bosatt i Norge mener om valgkampen, og dens flerkulturelle kandidat, Barack Obama.
Anthoni T. Backe
Latest posts by Anthoni T. Backe (see all)

– Jeg synes at det er kjempepositivt at Barack Obama har en flerkulturell bakgrunn. Obama har sett alle sider av livet: Alt fra slummen i Chicago til de ’fineste’ universitetsmiljøer. Det sier Deborah Rieser (56).
– Jeg vokste faktisk opp i samme bydel i Chicago som Obama. Bydelen er ganske spesiell i og med at befolkningens etniske bakgrunn er svært blandet: Der finnes latinere side om side med folk av ’hvit’ europeisk bakgrunn, i tillegg til grekere, orientalske og svarte. Blandede ekteskap er også vanlig i bydelen – i motsetning til mange andre steder i USA hvor ulike raser ofte er segregert i hver sin bydel. Derfor virker Barack Obamas væremåte, synspunkter og vinkling helt naturlig, fortsetter hun.

Ingen garanti
Gary Poer, 47 år, mener at hudfarge ikke har noen betydning.
– Jeg mener at den beste kandidaten må vinne uansett. Det er det som betyr noe. Men når det er sagt, er det på høy tid at USA får en president med en annen hudfarge, og bakgrunn.
Jeg er uansett imot billige triks for å vinne velgere: For eksempel ved å spille negativt på Barack Obamas etniske bakgrunn. Men det er ikke så enkelt at en med en annen hudfarge nødvendigvis vil bli en bedre president enn en hvit. Det vil i realiteten først vise seg når vedkommende kandidat sitter ved makten. Se bare på Afrika, hvor Robert Mugabe er et eksempel.

Usikkerhet
– Jeg føler at blant annet Clintons folk har spilt på Barack Obamas etnisitet, sier Rieser: Den fremstillingen av Obama i afrikansk drakt for eksempel var helt forferdelig. Å forsøke å bruke etnisitet negativt og å spille på fremmedfrykt tar fokus vekk fra saken.
Jeg har lest Barack Obamas bok Dreams of my father, og Obama innrømmer selv at han har vært usikker i forbindelse med sin blandede bakgrunn. Men personlig synes jeg at Obama faktisk burde spilt enda mer på at han er multikulturell enn det han gjør idag.

Dirty tricks
Stian McFadden, 25 år, sier at han egentlig er overrasket over at etnisiteten til Barack Obama ikke har blitt brukt mot ham i enda større grad enn det som har blitt gjort i valgkampen til nå.
– Forsøket på å bruke dirty tricks i form av å sammenligne Obamas navn med Osama (bin Laden), for på den måten å trekke paralleller mellom de to, er noe som gjøres for å kapre uvitende amerikanske velgere som ikke følger med.
– Den amerikanske regjeringen søker å holde befolkningen i frykt gjennom ’krigen mot terror’ . Fordi den gamle fienden Russland nå har blitt en handelspartner trenger USA en ny ytre fiende, mener Gary Poer.

Verdensmann
– Jeg må si meg skuffet over at enkelte afroamerikanere ikke synes at Barack Obama er ’svart nok’, sier McFadden – Barack Obama er en god representant, både for afroamerikanere, og for USA. Obama har på en redelig og saklig måte snudd all kritikk – både den som sier at han ikke er ’svart nok’, såvel som den som sier at han er ’for svart’ – til noe positivt.
– Barack Obama er en verdensmann som vet å holde seg til saken. Og den som skal lede ”verdenspolitiet” USA bør kjenne verden, avslutter McFadden.

Fakta

-Barack Hussein Obama Jr. 46 år. Gift, to barn.

-Far fra Kenya, hvit us-amerikansk mor. Obama er født på Hawaii, og har blant annet bodd flere år i Indonesia under oppveksten.

-Juss-utdannet på Harvard Law School. Har også hovedfag i Political Science/International relations (Statsvitenskap).

-Obama ble valgt inn i senatet i 2005 for Demokratene, og stiller nå som presidentkandidat.

-Personlig kristen.