Osloungdom har mangfoldige venner

Ungdomsmiljøet i Oslo er flerkulturelt, sier NOVA-forsker Viggo Vestel. Så godt som samtlige ungdommer har venner med en annen bakgrunn enn dem selv.
Hege Kofstad
Latest posts by Hege Kofstad (see all)

Vestel oppfordret til ”forsiktig optimisme” i sitt foredrag om ”Identitet, vennskap og ungdomskultur i dagens Oslo” i forbindelse med Kontaktutvalget mellom Innvandrerbefolkningen og Myndighetene (KIM)  sitt helgeseminar om ungdom, mangfold og identitet. Tallene som ble presentert baserte seg blant annet på spørreundersøkelsen “ung i Oslo” hvor forskere hadde intervjuet innvandrerungdom mellom 1996 og 2006.

Stort flertall
Undersøkelsen viser at Oslos ungdommer i aller høyeste grad er flerkulturelle. Over 82 prosent av ungdom med to norske foreldre oppgir at de har venner med innvandrerbakgrunn, og de aller fleste ungdom med innvandrerbakgrunn oppgir at de har ”norske” venner. Den største utviklingen var derimot at de fleste innvandrerungdom hadde fått flere utenlandske venner med forskjellig bakgrunn.
– Man ser ingen tendens til at innvandrerungdom kapsler seg inn i mønstre der man bare omgås ungdom med samme bakgrunn som seg selv. Helhetsbilde er tvertimot at ungdomsmiljøet i Oslo i stor grad fremtrer som flerkulturelt. Vennskap går på kryss og tvers av geografisk og kulturell bakgrunn, dette gjelder både for ungdom med norske foreldre og ungdom med innvandrerbakgrunn, sa Vestel.

Ny identitet
Norge må åpne opp for nye former for identitet og ungdomskulturer, som fremfor alt er basert på vennskap mellom unge med forskjellig bakgrunn. Forskningsresultatene gir derfor grunnlag for en lett optimisme, mente han.
– De fleste innvandrerungdom identifiserer seg som norske i tillegg til å være for eksempel Pakistanske. De føler samhørighet både med norske og andre med innvandrerbakgrunn selvom de ikke kommer fra samme sted som dem selv, sa Vestel.
Vestel pekte også på at innvandrerungdom har fått mange gode forbilder, som gjør dem trygge på seg selv og sin bakgrunn.
– Innvandrere har begynt å markere seg positivt i den norske offentligheten; vi finner komikere, advokater, politikere, journalister, artister, skuespillere, næringsdrivende og så videre. ”Be black and proud”, sa James Brown på slutten av 80-tallet, nettopp med en slik styrking av selvfølelsen kan en ny stolthet vokse fram blant innvandrere, sa Vestel.

Holdninger
Negative holdninger finnes fortsatt, og må heller ikke glemmes bort. For til tross for at nesten alle ungdommer i Oslo har venner med innvandrerbakgrunn, mener så mange som 66 prosent av dem at innvandring fører til økt kriminalitet og vold.
– Her må blant annet medienes sterke fokus på gjengkriminalitet tas med i betraktningen. Jo flere venner som har innvandrerbakgrunn jo mer positivt stiller unge med norskfødte foreldre seg til innvandrere, sa Vestel.

Fakta
-KIM arrangerer hvert år en landskonferanse som setter et bestemt område på dagsordenen. I år var ungdom, mangfold og identitet temaet .

-KIM skal gi myndighetene råd i saker som angår innvandrere og påvirke politikkutvikling ut fra innvandrerbefolkningens ståsted.

-I tillegg til ungdomskultur ble også skole, arbeidsmarked, minoriteter i organisasjonslivet, samt kjønn, identitet og seksualitet diskutert av forskere og representanter fra en rekke organisasjoner.

Kilde: KIM