– Oslo er vår by

Guttene fra dokumentarfilmen “99% Ærlig” og serien “Glatte gater” som gikk på NRK1 i fjor høst, er plateklare.

De har allerede gjort seg bemerket som skuespillere og manusforfattere. Nå hyller de Oslo i sin nye rappeplate . Platen har fått tittel som deres nye film “99 % Ærlig”. Emiré og Lillebror kaller de seg, og språket er kebabnorsk. Begge gutta stammer fra hip-hop kollektivet Forente Minoriteter.

Emiré og Lillebror mener at Oslo er det stedet de får det til og bestemte seg for å skrive en takke-låt til byen som fostret dem.

– Oslo er vår by. Jeg er født i Oslo, Emiré kom hit i 1993. Vi har laget låta som en takk til byen som har fostret oss. Mange klager på rasisme og livstilen til folk, men det fins bråk, gjengoppgjør, “hæssling” ( svindling), “tæshing” ( lureri / stjeling ) og alt det der i alle storbyer i hele verden, sier Lillebror, mens han forklarer hva alle slangutrykkene betyr. Emiré forteller at Oslo har gjort han til den han er. – Jeg har vokst opp i Oslos gater, byen har gjort meg til den jeg er i dag. Det er kanskje ikke den største byen i verden, men det er vår by og vi er stolte av den. Så det var på tide med en hyllest til “Ooooslo”, ler Emiré. Plata til guttene inneholder 15 dype sanger som forteller om hverdagen de opplever. På fire av låtene har de fått med seg ugandiske Amina, som i likehet med gutta stammer i fra hip-hop kollektivet Forente Minoriteter.

Skuespillerkarrière

Guttene satser på en skuespillerkarriére for tiden, noe som opptar mye av fritiden. Begge artistene har fått roller i den kommende norske kinofilmen Nord med Anders Basmoe i hovedrollen., regisert av Rune Langloe. – Filmen handler om en mann som reiser nordover. På veien møter han mange problemer og utfordringer, sier Lillebror. Mer vil han ikke røpe. I tillegg til det forteller Emiré om sin rolle i storsatsingen “Engler” av Margareth Olin med Maria Bonnevie i hovedrollen. – I filmen følger vi karakteren Lea og livet hennes fra barn til voksen. Hun møter min karakter når hun kommer til Oslo som tenåring, smiler Emiré, litt hemmelighetsfull.

Flukt fra politiet

Debutsingelen til gutta inneholdt to sanger. “Avor”, som betyr å stikke av på kebabnorsk og “Oslo”. – Avor er en av fire låter som forteller en helhetlig historie om to gutter som er på flukt fra politiet. Det er ikke en sann historie men inspirert av sanne hendelser fra våre liv. Sangen med musikkvideoen forklarer det best, sier Lillebror. Begge låtene er å finne på den nye plata.