Ikke sikkert at innvandring lønner seg

Innvandring er ikke nødvendigvis lønnsomt i et generasjonsperspektiv, når innvandrerne blir pasienter og pensjonister, skriver professor Sigurd Skirbekk i en kommentar til Utrops siste leder.
Sigurd Skirbekk, professor emeritus i sosiologi, Universitetet i Oslo
Latest posts by Sigurd Skirbekk, professor emeritus i sosiologi, Universitetet i Oslo (see all)

Jeg blir invitert til å kommentere lederen i Utrop for 18 september, ”Innvandring sikrer velferden”, der avisen har kommentert min bok ”Nasjonaltaten. Velferdsstatens grunnlag” som kom ut i år.

La det da først være sagt at målsetningen med denne boka har vært et forsøk på å utvide den politiske debatt om velferdsgodene, blant annet om de nye pensjonsordingene, som forutsetter et sterkt moralsk fellesskap over tid dersom nye generasjoner skal føle seg forpliktet til å følge opp ordninger som de eldre har vedtatt til sin egen fordel. Samtidig som de velferdspolitiske kravene øker, har vi bygd ned mange av de moralske kvalitetene ved nasjonalstaten. Dette disponerer for en motsetning som bør bli gjenkjennelig før den blir kritisk.

Stor innvandring og mangelfull integrasjon blir en del av dette bildet, men bare en del. Hovedanklagen rettes mot nasjonale fortolkningseliter som i lengre tid har formidlet antinasjonale påstander med få motforestillinger. Jeg imøtegår ti slike antinasjonale påstander i boka mi.

En følge av dette fortolkningsmønsteret er en mangelfull forståelse av kulturell integrasjon. Å bli integrert betyr å bli en del av noe. Å integreres i norsk kultur må derfor bety å bli en del av denne kulturen, kanskje i tillegg til andre referanser. Nasjonal integrasjon blir her enn variant av lokal og sivilisatorisk integrasjon. Mangfold kan være bra når det gjelder et intellektuelt repertoar, men de integrative funksjoner i et samfunn forutsetter felles referanser. Dette er viktig for tilliten og tryggheten for lojalitet. Lojalitet er nok et mer sentralt kjennetegn på integrasjon enn arbeid og inntekt.

I internasjonal litteratur er det skrevet mye om integrasjonens forutsetninger og feilslag. I min bok refererer jeg blant annet til folk som David Goodhart, Garrett Hardin, David Miller, Robert Putnam, Frank Salter og Lincoln Quilian, som alle har forklaringer på hvorfor politisk motivert ønsketenkning ofte slår feil. På internett kan vi finne over seks tusen artikler under stikkorded ”failed integration”.

Det er ellers mye som kunne sies om innvandring og velferdsytelser. Det som kan synes lønnsomt i et bedriftsbudsjett eller i et kommunebudsjett, er ikke alltid lønnsomt i et stasbudsjett. Det som kan være lønnsomt i et korttidsperspektiv, er ikke nødvendigvis lønnsomt i et generasjonsperspektiv, når innvandrerne blir pasienter og pensjonister. Så vidt vites er det ingen aktive forskere ved SSB som har hevdet at Norge trenger den nåværende innvandringen for å sikre velferden.