Sva(r)da Rieber-Mohn!

Statssekretær Rieber-Mohn svarer på min kommentarartikkel med følelsesladede ord, men uten å svare på kritikken. Dermed viser hun selv mangel på ”edruelighet i argumentasjonen”.

Her er paragrafen Mohn-reagerer på: ”Hun har tidligere argumentert sterkt for 24-års regelen, fordi hun mente den kunne forebygge tvangsekteskap. Nå skal en liknende regel plutselig begrense innvandringen. Utrop har flere ganger påpekt at forslagets motiv egentlig var å begrense innvandringen. Det er dette det har handlet om hele tiden. Rieber-Mohn benytter sjansen til endelig å få gjennom det hun egentlig vil ha – strengere regler for familiegjenforeninger. Det frister å si ”hva var det jeg sa”. Flere innvandrerrepresentanter opplever Rieber-Mohns syn på innvandrere som forkastelig. I en radiodebatt med Frp og SOS Rasisme uttalte statssekretæren at hun nå er lei av at antirasister ikke retter søkelyset mot fordommer blant asylsøkere. I forrige nummer av Utrop poengterte Naushad Qureshi at det er tragisk at Norge har en statssekretær som ikke forstår at hennes eventuelle fordommer mot asylsøkere i den posisjon hun har, kan ha større konsekvenser for asylsøkerne enn omvendt.”

Det er på bakgrunn av denne paragrafen Rieber-Mohn karakteriserer som ”nedsettende, løgnaktige og ondsinnede karakteristikker av andre bidrar til det motsatte”.

Hva som er nedsettende skriver hun ingenting om. Heller ikke hva som er løgn. Mitt motiv for å skrive innolegget karakteriserer hun som ondsinnet, selv om det er saklig og viktig. Rieber-Mohn skriver ikke ett eneste sted i tilsvaret sitt hvilke faktafeil det gjelder eller hva som er feil. Utrop har god spalteplass, og Rieber-Mohn er velkommen til å påpeke feilene og føre en saklig debatt istedet for å bli såret av saklige argumenter.

Rieber-Mohn reagerer på at jeg angriper henne personlig. ”Vi må tolerere at andre har andre standpunkter uten å stemple hverandre,” skriver Mohn. Og i samme innlegg stiller hun spørsmålet om jeg angriper henne fordi hun er kvinne og prøver å stemple meg. Det er en statssekretær uverdig. Nei, jeg angriper deg fordi du har sektoransvaret for innvandrings- og integreringspolitikken som statssekretær i et departement. Jeg ansvarliggjør deg for valg som du står for. Hvis du som statsekretær mener at de nye innstrammingene er kommet på plass uten din støtte så tror jeg dette er en stor nyhetssak.

Det mest underlige i hele tilsvaret er statsekretæren unnlater å svare på hovedkritikken i kommentaren min, nemlig innstrammingene i reglene som gjelder familiegjenforening. Sakens kjerne dreier seg om såkalte tiltak mot tvangsekteskap, som nå skal skremme bort asylsøkere.

Innstrammingene er lovstridig, hevder Advokatforeningen rettssikkerhetsutvalg. – Tidligere har asylpolitikk handlet om integrering, nå handler det om hvor mange som skal få beskyttelse, sier advokat Arild Humlen, leder for utvalget. Antirasistisk senter og SOS Rasisme kaller innstramningene for diskriminering. Jeg er ikke alene om å karakterisere regjeringens menneskesyn som forkastelig, men Mohn velger å angripe meg.