De skal twiste Oslos mangfold

Twist 08 er navnet på en helt ny mangfoldsfestival i Oslo. Til festivalen kommer folk fra hele verden for å fortelle historier med rot i virkeligheten. Flerkulturelle ungdommer står bak flere av forestillingene som settes opp.
Kjetil Hegna (tekst og foto)
Latest posts by Kjetil Hegna (tekst og foto) (see all)

Fra 31. oktober og ti dager fremover blir det teater, dans, workshops og diskusjoner på tre teatre, fem scener og på t-banen over hele Oslo. I løpet av festivalperioden er det lagt opp til 50 arrangement på ulike steder i byen. Twist 08 er et samarbeidsprosjekt mellom Riksteatret, Nordic Black Theatre og Det Åpne Teater.

Ved å fornye teatrene med nye stemmer som forteller historier fra vår egen tid håper festivalen å trekke nye publikumsgrupper inn i teatrene. På programmet står blant annet en rapforestilling av Romeo og Julie hvor Shakespeares berømte stykke blir spilt på kebabnorsk. Fra USA kommer stand up’er Aron Kader, kjent fra Axis of Evil i Los Angeles, mens det palestinske gjestespillet “Stories under occupation” viser sanne historier fra intifadaen.

Ikke imponert

Teatersjef Cliff Mustache ved Nordic Black Theatre lover at festivalen skal sette sitt preg på hele byen.

– Vi skal twiste Oslo i farger og eksplosivitet, sier han. Mustache er imidlertid ikke imponert over antallet arrangementer i løpet av Mangfoldsåret.

– Det har ikke skjedd mye i Mangfoldsåret. Men vi skal avslutte med stolthet, lover han.

– Hvorfor kaller dere festivalen opp etter en sjokolade?

– Twist er en fargerik blanding. De fleste liker twist, svarer Cliff Mustache.

Viktig forestilling

Én av godbitene under festivalen står teatergruppen C:ontact fra Danmark for. Gruppen består av mange forskjellige ungdommer med minoritetsbakgrunn. De har laget en teaterforestilling basert på sine egne historier og opplevelser. Forestillingen sparker liv i innvandringsdebatten og sier noe om hvordan det er å være ung i et land som stadig er i forandring.

– Det hele startet i 2004. Da ble det satt opp et stykke hvor unge mennesker fortalte sin egen historie fra scenen, sier Omar Kamara og Neillie Walters, som er to av medlemmene i C:ontact.

Twister Oslo: Teatergruppen C:ontact fra Danmark deltar på festivalen som starter i dag.

God terapi

Begge har opplevd krig i Sierra Leone og synes det er bra å kunne lage teater ut av opplevelsene.

– Det er bra å snakke om det. Og folk virker glade for å få høre om det. De klapper til og med, sier ungdommene. Etter forestillingene har publikum ofte kunnet stille spørsmål eller kommet med kommentarer til dem på scenen, noe guttene synes har fungert som terapi for dem selv, siden det har fått dem til å tenke tanker de ikke tidligere hadde tenkt.

Etniske markører

– Vi ønsker å presentere historiene slik de er. Vi har ikke mange etniske markører i denne festivalen. Ingen må spille trommer fordi de er fra Afrika, selv om de godt kan gjøre det dersom de selv vil, sier daglig leder for festivalen, Beate Svenningsen.

Det var teatersjef Ellen Horn i Riksteatret som tok initiativ til å lage en mangfoldsfestival.

– Vi har hatt mange idédugnader om hvordan vi skulle markere Mangfoldsåret. Så fikk med oss Nordic Black Theatre og Det Åpne Teater på å lage denne festivalen. Jeg er stolt av helheten og kontrasten i programmet, sier teatersjef Ellen Horn.

Twist 08 er støttet av EUs kulturprogram, Utenriksdepartementet, Institusjonen Fritt Ord, Nydalen Gårdeierforening og Det Franske Kultursentret.

Les programmet til festivalen her!