Krigen i Kongo forverres

Analytikere frykter for at situasjonen i den østlige delen av den Demokratiske republikken Kongo kan bli like alvorlig og blodig som folkemordet i 1994 i nabolandet Rwanda.
Victoria Uwonkunda
Latest posts by Victoria Uwonkunda (see all)

Konflikten mellom de kongolesiske styrkene og opprørshæren har tatt en farlig og blodig vending etter at våpenhvilen ble brutt.

– Sikkerhetssituasjonen er nå så vanskelig at vi i øyeblikket ikke har mulighet til å komme ut med hjelp til dem som flykter fra kamphandlingene, sier Siri Elverland, presserådgiver i Fllyktninghjelpen til Utrop.

Tilholdssted: Flere flyktninger strømmer til flyktningerleiere laget av presseninger fra blant annet UNHCR. Foto: Truls Brekke/Flyktninghjelpen.

Ifølge Flyktninghjelpen skal over 200 000 mennesker  være drevet på flukt bare de siste to månedene, og over en million mennesker er internt fordrevne bare i Nord-Kivu provinsen i Øst-Kongo.

– Den humanitære katastrofen i Øst-Kongo forverres dag for dag med de nye kamphandlingene. Dette er den verste katastrofen verden har vært vitne til siden andre verdenskrig, hvis vi ser på tapet av menneskeliv; over 5 millioner mennesker har mistet livet i Kongo de siste ti årene på grunn av denne konflikten, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Elisabeth Rasmusson til VG Nett.

Får militære støtte fra Rwanda

Fra mange hold kommer det fram opprørsgeneralen Laurent Nkunda får militær støtte fra rwandiske myndigheter.

Kåre Lode er tilknyttet Senter for Interkulturell kommunikasjon og har siden 2006 drevet freds- og forsoningsarbeid i Øst-Kongo på oppdrag for Pinsevennenes Ytremisjon (PYM) og Utenriksdepartementet. 

Han en av Norges fremste eksperter på området sier til NTB at han har sett identifikasjonskort og andre dokumenter som ble funnet på drepte opprørssoldater, og de avdekket tydelig at soldatene var fra Rwanda, og mener Nkunda har sterke og mektige støttespillere i Kigali.

General Nkunda har alltid bedyret at han kjemper for å beskytte tutsiene fra angrep av Rwandas hutu-opprørere, noen av dem er anklaget for å ha deltatt i folkemordet i 1994.

– Det er ingen tvil om at opprørsgeneralen Laurent Nkunda er Rwandas mann. Det er noe alle vet, sier Lode til NTB.

Dette er noe både regimet i Kigali og Nkunda har avvist. Det er blant annet rapportert at Rwanda deltok med soldater da general Nkundas styrker erobret den kongolesiske hærens viktigste base i Nord-Kivu i begynnelsen av oktober.

Sender diplomater

FNs generalsekretær Ban Ki-moon er svært bekymret og har de siste dagene hatt samtaler med Kongos president, Joseph Kabila og Rwandas president, Paul Kagame i et forsøk på å roe situasjonen.

Per i dag har FNs fredsstyrke (MONUC) 17 000 soldater på bakken i Kongo som prøver å stanse framrykkingen som nå skjer på fire fronter, men har ikke så langt lyktes.

Utviklingsminister Erik Solheim er orientert om situasjonen i dette området og Rwandas påståtte rolle i konflikten, men at det ikke finnes bekreftelser på det. Norge har bestemt seg å sende diplomater for å markere bekymring over konflikten. 

Livsnødvendigheter: Her deler flyktninghjelpen ut tepper til flyktninger. Foto: Truls Brekke/Flyktninghjelpen.

– Vi sender folk fra våre ambassader i Uganda og Angola til Kinshasa og Kigali for å uttrykke sterk bekymring, for å høre hva de selv og det internasjonale samfunn kan gjøre for å hjelpe, og for sterkt å tilskynde at de gjør hva de kan gjøre for å gi sivilbefolkningen beskyttelse i denne situasjonen, sier Solheim til NTB.

Dessuten følger Norge de humanitære situasjonen i området, og Solheim ble orienterte av Flyktninghjelpen.

Fakta om krisen i Kongo

Borgerkrigen i Kongo har de siste ti årene kostet minst 5 millioner mennesker livet.

Opprørsgrupper kjemper om makt, territorium, diamanter og andre mineraler.

Hovedkonflikten står mellom hutuopprørere med utspring i det gamle folkemordetregimet i Rwanda, og Tutsiopprørere med like sterke bånd til dagens regime i nabolandet.

En rekke våpenhviler og fredsavtaler er brutt det siste året.

FNs fredsstyrke i Kongo (MONUC) teller i dag 17 000.

Kilde NTB og Flyktninghjelpen