Utvikling går mot økt rasisme

Irene får stadig mer fremmedfiendtlige holdninger, skal vi tro en rapport fra Dublin City University. Irland har ikke noe stort parti som forener fremmedfrykt og populisme, i motsetning til de fleste vesteuropeiske EU-medlemmene. Dette har en historisk årsak, ifølge professor i internasjonal politikk, John Doyle. Han har bidratt til rapporten fra Dublin City University.

– Irene ble selv ofre for andre europeeres rasistiske holdninger da de utvandret til USA og England fra 1840-tallet. Alle her kan fortsatt huske slagordene ”No blacks, No Irish” skrevet på britiske vegger. Å støtte høyreekstremisme og rasisme er derfor noe som sees på som ”uirsk”. I den siste tiden har situasjonen endret seg. Irland tar i mot stadig flere utenlandske arbeidere, flyktninger og innvandrere. Mangelen på en saklig innvandringsdebatt kan vise seg å ha et farepotensiale i et land som i stor grad har vært monokulturelt. – Vi trenger flere proaktive anti-rasistiske kampanjer, konkluderer Doyle.

Sikkerhetsstyrker ødela landsbyer i Baluchistan

Flere baluchiske landsbyer i sørøst-delen av Iran skal være ødelagt etter granatangrep, rapporterer TV-kanalen Memri. Baluch-folket, som er en av landets større etniske minoritetsgrupper, har lenge vært i konflikt med myndighetene i Teheran. Granatangrepet kom som svar på et angrep fra baluchisk gerilja mot en militærforlegning i regionen, hvor 50 sikkerhetsagenter skal ha mistet livet, ifølge iranske kilder. Situasjonen i regionen har vært betent lenge. Stammefeider, lovløse tilstander og analfabetisme er en del av hverdagen i Baluchistan, som er en av Irans fattigste og mest underutviklede landsdeler.

Cuba støtter Argentinas krav om suverenitet

Storbritannia la nylig ned veto mot et resolusjonsforslag fra Cubas FN-ambassadør om ”en alternativ avkolonisering” av øygruppen. Falklandsøyene har tilhørt britene siden 1833. I 1982 ble øygruppen invadert av Argentina. Argentinerne har gjentatt sitt krav om suverenitet siden april 2007, og de har fått med seg Cuba som en viktig alliert. Cubanerne støtter argentinernes rett til å bli kvitt ”kolonialismens siste utposter på det latinamerikanske kontinentet” på fredelig og lovlig måte. Cuba mener samtidig at man bør finne en løsning som kan være i samsvar med folkeretten, og som respekterer både Argentinas ”rett til territoriell integritet” og ”falklandboernes egne ønsker om videre styresett”. Under sesjonen foreslo Cuba muligheten for en folkeavstemning. Dette forslaget er fremmet flere ganger tidligere, men Storbritannia avviser samtlige forslag ”som tres over hodet på befolkningen av en tredjepart”.