Et tøffere barnevern for innvandrere?

Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldts sier til VG (29. september) at ”barnevernet må bli tøffere” overfor innvandrerfamilier, som hun ser for seg oftere mishandler sine egne barn enn etnisk norske foreldre. Virkeligheten for mange innvandrerfamilier som møter barnevernet er dessverre en annen enn hva statsråden har i tankene.
Gul Majid Khan, Bergen
Latest posts by Gul Majid Khan, Bergen (see all)

I flere reportasjer og artikler i Utrop – den eneste avisa som tar de ikke-vestlige innvandrernes perspektiv på alvor, har det kommet frem at barnevernet snarere overkjører disse familiene, med katastrofale følger for både barn og familier. Fra en slik sak som ble omtalt i Utrop den 16. mai 2008 får man et glimt av barnevernets brutalitet overfor intetanende familier med ”fremmedkulturell” bakgrunn.

Foreldre til barnet var bosniske sigøynere, som var skilt. Barna bodde hos moren, som ble innlagt på sykehus. Barna ble på dette tidspunktet tvangsflyttet til hvert sitt fosterhjem av barnevernet, men når moren ble frisk igjen, nektet barnevernet å tilbakeføre barna til foreldrene. Barnevernets behandling av foreldrene alene er nok bevis for systemets brutale overkjøringer av mennesker – foreldrene fikk en så begrenset kontakt med sine egne barn at barna i løpet av to år glemte deres bosniske morsmål.

Barnevernet – dette maktorganet som det norske samfunnet så naivt tror ivaretar ”barnets beste” hevdet til sitt forsvar at barna har aldri kunnet snakke bosnisk! Men historien slutter dessverre ikke der: ikke nok med at foreldrene knapt ser sine barn, kontakten mellom søsknene blir også sterkt begrenset av barnevernet.

Presten Zvonimir Vojtulek som er bosnisk-kroat, forteller i samme reportasje i Utrop om flere bosniske par som har fått trøbbel med barnevernet. I en sak reiste en familie raskt fra Norge, når det gikk opp for dem at barnevernet var i ferd med å ta barna fra foreldrene. Barneministeren Huitfeldts siste kommentarer vil dessverre bare befeste barnevernets fordommer overfor familier med ikke-vestlig bakgrunn.

Jeg har derfor denne oppfordringen til lesere med utenlandsk bakgrunn: gjør norske barnevernmyndighetenes fordommer og overgrep kjent til deres venner og slektninger! Når dere er på besøk i deres hjemland, skriv gjerne til aviser om hvordan foreldre i Norge brutalt blir fratatt sine barn på tynt grunnlag. Det er på tide at denne brutaliteten blir kjent for verden utenfor.