Verden Rundt

Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Fransk partileder kastet ut etter samarbeidsforslag med Le Pens parti - 19.06.2024 Historiefortelling med minoritetsfokus - 19.06.2024 Fra Lima til Stovner - 18.06.2024 Ungarn: Verdenskrisen gir mer høyreekstremisme I sin stand på markedet i sentrum av Budapest gestikulerer og klager en […]

Ungarn:

Verdenskrisen gir mer høyreekstremisme

I sin stand på markedet i sentrum av Budapest gestikulerer og klager en svært skuffet middelaldrende kvinne med navnet “Maria”. Hun er en av det “nye Europas” hundretusener av ofre for krisen som rammer alle, både i øst og vest. Troen på et nytt og bedre liv etter kommunismens fall er blitt erstattet av grenseløs pessimisme.

– Selv mine faste kunder kjøper mye mindre enn de ellers gjør. Hvis dette fortsetter så vil jeg gå konkurs i løpet av et par år, sier hun resignert til Irish Times.

Frustrasjonen over regjeringens manglende evne til å håndtere krisen har ført til at stadig flere blir radikaliserte og støtter nasjonalistiske partier langt ut på høyresiden. Grupper som Hungarian Guard har offentlig gått ut beskyldt landets sigøynerminoritet for å ha stått bak en nylig ransbølge. Forrige uke ble en sigøynermann og hans sønn funnet drept et sted ute i landsbygda.

– Stemningen her i Ungarn er helt elendig. Alle er sinte på hverandre og desperate etter å kunne få beholde jobben sin slik at de kan betale sine faste utgifter, nei jeg vil heller si for å kunne overleve, sier “Szabo”, en annen av kjøpmennene på markedet.

New Zealand:

Rasistisk lærermobbing førte til knivstikking

17 år gamle Tae Won Chung er siktet for drapsforsøk etter angivelig å ha knivstukket sin lærer på Avondale College, som ligger i landets hovedstad Auckland, skriver nyhetskanalen 3news.co.nz.

Chung, som opprinnelig kom fra Sør-Korea som utvekslingsstudent, skal ifølge flere av sine klassekamerater ha blitt utsatt for grov mobbing fra lærerens side over lengre tid, og mobbingen skal ha inneholdt kraftige rasistiske undertoner.

– Læreren spøkte med å si at “nord-koreanerne kommer til å skyte deg”, noe som gjorde Chung ganske forbannet. At en lærer skal si noe slikt, synes jeg er veldig fornærmende, påpeker den siktedes romkamerat John Park til kanalen.

Hverken rektoren på Avondale College eller politiet ønsket å kommentere saken.

Russland/Kina:

Vil styrke grensehandelen

Russiske myndigheter har foreslått ulike strategier overfor sine kinesiske kolleger for å forbedre samarbeidet og øke både eksport og import mellom begge lands grenseregioner i øst, skriver Vladivostok Times.

– Økt felleshandel og en styrking av grensesamarbeidet mellom våre to lands østligste grenseregioner vil være til enorm utvikling, sier guvernør Oleg Safonov.

Han viser til at den nye presidenten Medvjedevs politiske linje, hvor landets grenser ikke bare skal ha en voktende, men også en økonomisk ekspansiv og humanitær funksjon i forhold til land som er vennligsinnede overfor Russland.

– Vi ser at kinesere kun står for knapt 0,5 prosent av alle utenlandske investeringer i våre østligste regioner. Nå ønsker vi å få fart på samarbeidet, er Safonovs klare melding.

Venezuela:

Internasjonal gruppe krever jøde-beskyttelse

Washington-baserte World Jewish Congress har bedt myndighetene i Venezuela om å gi landets jødiske minoritet bedre beskyttelse i kjølvannet av flere angrep på synagoger i landets hovedstad Caracas de siste ukene, skriver International Herald Tribune.

Organisasjonen, som blant annet har møtt Venezuelas utenriksminister Nicolas Maduro, krever også at president Hugo Chavez toner ned retorikken i forhold til konflikten i Gaza og at representanter for venezuelanske jøder skal slippe å ta avstand fra konflikten i offentligheten.

– Vi mener president Chávez’ fremgangsmåte har skapt et gunstigere klima for jødefiendtlighet og hatkriminalitet i landet, sier representanter for organisasjonen.