Verden Rundt

Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Langfredag som grenseløs høytid - 29.03.2024 Vil fremme vitenskapelig basert antirasisme - 28.03.2024 Tradisjonell tamilsk konsert som musikkterapi - 27.03.2024 Irakisk Kurdistan: Kjønnslemlestelse sjokkerende vanlig 7 år gamle Sheelan ble av sin mor lovet en jentefest. I stedet viser “festen” seg […]

Irakisk Kurdistan:

Kjønnslemlestelse sjokkerende vanlig

7 år gamle Sheelan ble av sin mor lovet en jentefest. I stedet viser “festen” seg å være et omskjæringsrituale. En eldre kvinne gjennomfører inngrepet – rått, brutalt, og mot betaling. Sheelans mor viser stolt til at jenteomskjæring har alltid vært en del av kurdernes kulturtradisjoner.

– Vi vet ikke hvorfor, men bare at religionen, tradisjonen og våre eldre krever at vi gjør dette, sier den 30-år gamle moren til Washington Post.

Sheelans tilfelle er dessverre ikke isolert. Et studie som ble gjennomført på vegne av irakiske helsemyndigheter viste at opptil 60 prosent av jenter i de kurdiske selvstyreområdene i Nord-Irak har blitt omskåret. Irak-kurdernes parlament har ennå ikke gjort praksisen ulovlig, noe som har overrasket mange, siden irakisk Kurdistan regnes som et av de minst konservative landsdelene.

– Når kurderne kjempet for selvstyre ble også vi kvinner sett på som likeverdige. Men nå som friheten er vunnet har ulike krefter gått inn for å begrense våre rettigheter, sier Zangana Pakhshan, leder for kvinnekomitéen i  parlamentet. Hun har i flere år kjempet for å få igjennom et lovforslag som straffer kjønnslemlestelse med 15 års fengsel, men hittil uten å lykkes.

Chile:

Norsk lakseoppdretter skrinlegger ekspansjonsplaner

Marine Harvest, en av verdens største laksebedrifter, vil legge ned sine anlegg på øya Chiloe i Sør-Chile etter anklager fra lokale huilliche-indianere om at det norskeide firmaet har ødelagt miljø og livsgrunnlag, skriver fagbladet Fish Information & Services.

Lokale talspersoner bekrefter overfor bladet at Marine Harvest, til tross for gode intensjoner om å skape lokale arbeidsplasser, hverken har rådført seg med eller tatt hensyn til de lokale stammers landrettigheter, som er beskyttet gjennom chilensk lovgivning.

– Våre synspunkter og interesser ble ikke respektert. Likevel tror jeg det er mulig å redde lokalmiljøet fra ødeleggelsene som Marine Harvests virksomhet forårsaket, sier Alex Caicheo, en av stammelederne, til bladet.

Nederland:

Forbyr etnisk registrering

Siden 2006 har flere kommuner rundt om i landet registrert unge lovbrytere og bråkmakeres etniske bakgrunn. Nå går det nederlandske datatilsynet, CBP, inn for å avvikle ordningen, skriver Dutch News.

Registreringen er et ganske kontroversielt tema. Fra regjeringshold har man forsvart registreringen utfra samfunnsnytteargumentet. Ved å se på hvilke grupper som oftest er innblandet i kriminalitet, kan man kanalisere integrerings- og andre hjelpetiltak mer effektivt. Motstandere hevder på sin side at en slik ordning er sterkt stigmatiserende.

– Vi finner intet lovgrunnlag for et slikt register. Vi anser dermed en slik datainnsamling i strid med loven og bør opphøre så snart som mulig, skriver det nederlandske datatilsynet i sin hjemmeside, www.dutchdpa.nl.

Zimbabwe:

Hvit farmer truet og trakassert

I en praktvilla ute i et enormt landbruksområde ligger Ben Freeths farm. 150 ansatte jobber på farmen. Slik har det vært i hundrevis av år, men for ti år siden satte president Robert Mugabe i gang landbruksreformen som skulle gi landet tilbake til de svarte. I stedet har reformen blitt en oppfordring til gjenger, gjerne krigsveteraner, om å ta jorden fra de hvite med makt. 15 tungt bevæpnede menn angrep Ben fysisk, og han ble hardt skadd.

– En diger stein gikk gjennom bilvinduet og traff meg i hodet. Jeg falt fremover og krasjet i et tre. Så dro de meg ut og slo meg i hodet med geværkolber, forteller han til tv2.no

Fortsatt lever familien i frykt for hva det neste kan bli.

– Under slike forhold er det ubehagelig å drive en farm, og mange ser ingen vits i å prøve å gjøre noe i et land hvor du verken er likt eller ønsket, sier Freeth til tv2.no.