Hjemvendt piratjeger

0Shares

I Canada var han en av mange somaliske “gjestearbeidere” som flyktet fra borgerkrigen og livnærte seg på som sentralbordmedarbeider, restauranthjelp og taxisjåfør. Nå har Abdiweli Ali Taar forlengst kommet hjem igjen til provinsen Puntland, og taksametret er erstattet med gevær, uniform- og lederevner.

Taar er nemlig øverstkommanderende i SomCan (forkortelse for Somali-Canadian) Coast Guard, et prosjekt mellom de to landene som skal sikre den nordlige delen av Somalias kyststripe for angrep fra de etterhvert fryktede og forhatte piratene.

Tøft yrke
Sommeren 2008 undertegnet SomCan og regionalmyndighetene i Puntland en avtale verdt flere millioner. Taar vendte dermed hjemover for å patruljere 1600 km istedetfor kjøre rundt Torontos gater. Hverdagen er ingen dans på roser. Eks-taxisjåføren har tre relativt velutstyrte og beværpnede båter til rådighet, og 220 menn under sin kommando. Piratgjengene som herjer i internasjonalt farvann og utenfor Somalias kyst er på flere tusener, tvunget av politisk anarki og økonomisk vanstyre til å rane og plyndre for å kunne overleve.

Nylig var Taars menn innblandet i et voldsomt oppgjør med en slik gjeng. Til slutt, etter flere dagers lang beleiring greide de å befri et Panama-registrert syrisk skip. Et av kystvaktens menn mistet livet, og ti pirater måtte med makt tas til fanger. Nå venter de på rettergang.

– Jeg fortalte piratene at de var omringet. Likevel ville de ikke gi seg, og når de skjøt en av mine menn så måtte gå drastisk til verks, forteller han til nyhetsbladet McLean´s.

Savner Ontario
Taar akter ikke å reise tilbake til Canada før jobben hans er fullført, selv om han savner det trygge livet han forlot i sitt andre hjemland.

– Soldater har ikke fått lønn på over et år. Hvordan skal folk kunne overleve? Folk her er ikke kriminelle, alt de trenger er å få en sikker inntektskilde. Slik vil vi en gang for alle bli kvitt gjengene, avrunder han.