Sigøynerserbiske trompetstjerner på norgesbesøk

0Shares

World-music stjernene var i nylig i Oslo i regi av Balkan Beat Party, som et ledd i bandets Europa-turne, hvor de har et ganske krevende program på hele 150 ulike konserter.

Boban Markovic har kommet en lang vei siden oppstarten i 1992 i et slitt lokale i Vladicin Han, midt i den serbiske landsbygda. Han og bandet har vunnet praktisk talt alt av priser i den sterkt prestisjefylte Guca-festivalen, og siden dengang har han gjort sitt ytterste for å få den karakteristiske serbiske brassbandsjangeren trubaci verdenskjent. Orkesteret fikk en internasjonal fanskare med sine fartsfylte liveopptredener, og ikke minst på grunn av sine bidrag i filmene “Underground” og “Svart katt, hvit katt.” til den anerkjente regissøren Emir Kusturica.

Boban Markovic (t.h), sønnen Marko og resten av orkesteret imponerte på Parkteatret, og begynner etterhvert å like seg veldig godt i Norge. (Foto: Claudio Claudio).

Utdanket Oasis

Bandet som kom til Norges hovedstad er altså ingen hvem som helst. Boban Markovic Orkestar har spilt i 30 land, blant annet i Ungarn på Sziget-festivalen. Orkesteret som spilte på “world-music”-scenen foran 15.000 tilskuere fikk tilslutt britrockerne Oasis (som skulle spille samtidig) seg pent nødt til å vente og utsette sin opptreden i en hel time.

Oslo var intet unntak og nok en gang viste bandet sin klasse. En utrolig energisk opptreden, blant annet med låter som “Otpisani”, “Caj Sukarija” og “Mesecina” (sistnevnte fra filmen “Underground”) fikk et hundretalls fremmøtte på Parkteatret på Grünerløkka til å riste seg skikkelig løs og miste fullstendig alle hemninger. Noe utespilling og gateparty i den kalde natten fikk vi imidlertid ikke se.

Engasjement og tradisjon

Slik tradisjonen tilsier er det nå sønnen og trompetisten Marko Markovic som leder orkesteret, etter å fått det i gave av sin far på 18 års-dagen. Opprinnelig skulle Utrop snakke med Marko etter konserten, siden han snakker best engelsk. Utslitt, og med en kroppstemperatur på influensanivå, måtte vi nøye oss med far Boban og en serbisktalende norsk tolk. Han var imidlertid imponert over publikumets sterkt engasjerte holdning.

– Nordmenn er helt utrolige. Det bandet og jeg har opplevd i kveld har vært helt uvirkelig, og få ord kan uttrykke hva jeg føler akkurat nå, sa Boban Markovic til utrop.no kort etter konserten.

I fjor var dere på Balkanfest i Evanger. Kommer dere tilbake i år?

– Tja, hvorfor ikke? Vi liker oss godt her, og kommer definitivt tilbake til Norge, uansett om det er Oslo eller et annet sted. Vi trenger bare større plass, svarte han spøkefullt på spørsmålet.

Aldri slitne

For Boban, Marko og resten av gjengen blir altså neste stopp Sverige. Et langt og krevende turnéprogram skal gjennomføres, uten at det sliter noe nevneverdig på verken helse eller humør, foruten sønn Markos kroppstemperatur på litt over 36,8 varmegrader.

– Jeg vet ikke hva som driver oss, om ikke annet annet enn den sterke engasjementet og kjærligheten fra de som hører på oss. Og igjen gjør dette at vi anstrenger oss ekstra for å gi mest mulig tilbake, var siste kommentar fra den vordende Norgesvennen Markovic.