Lek med fattigdommen i slummen

En britisk reporter i News Of The World gikk undercover, og skal angivelig ha blitt tilbudt å adoptere «Slumdog Millionaire»-stjernen Rubina Ali (9) for en sum på 400 000 dollar. Sjokknyheten fra Mumbai i India gikk verden rundt.

Rubinas far, Rafiq Ali, skal ikke ha innviet barnets mor i salgsplanene. Flere av Rubinas onkler skal derimot ha vært involvert i salgsforsøket. 

«Slumdog Millionaire» håvet inn hele åtte Oscar-trofeer og handler om en inder som slår seg stort opp i den indiske versjonen av «Vil du bli millionær». Etter Oscar-festen reiste Rubina og resten av hennes unge kolleger tilbake til trange kår i India. Hun skal kun ha fått en symbolsk sum for sin innsats i filmen. Faren nekter for alle beskyldningene og sier han er blitt lurt i en felle. ”De ville lage en felle for meg, og ta fra meg barnet mitt. Dette har pågått lenge nå. Min første kone prøvde også å ta datteren fra meg,” sa Rafiq Ali.

Skjulte nyanser

Det er uverdig at journalister fra Vesten leker med fattige i slummen for å lage sensasjonsjournalistikk.

For en far som tjener 100 rupi (20 kroner) er 400 000 dollar virkelig mye penger. Det tilsvarer 20 millioner rupi, eller 200 lakh rupi. Barnets far har også fortalt at syv av familiemedlemmene sover på gulvet. Selv om familien fikk mye oppmerksomhet har ikke de økonomiske kårene blitt bedre. Faren sier i artikkelen: Jeg må vurdere hva som er best for meg, familien og Rubina.

Leser man artikkelen nøyere kommer det fram en del nyanser som er viktig å få fram og understreke. Ifølge News Of The World har reporteren, kledd ut som en arabisk sheik besøkt familien. De tok også med en kvinne og en tolk sammen med skeiken. De fremstod som mann og kone og uttrykte ønske om å adoptere Rubina etter å ha hørt om familiens dårlige kår på arabisk tv. Faren ønsket at hele familien skulle bli hjulpet ut av fattigdommen. Det er dette som blir betegnet av ”salg” av journalisten. Faren snakker hele tiden om Rubinas fremtid og om hvordan de kunne gi Rubina en bedre framtid. Og enda viktig å understreke er det at faren ønsket å reise sammen med Rubina til den nye familien i forkant for å diskutere framtiden. Det er mulig at faren ville forsikre seg om at den nye familien ville ta vare på Rubina.

Elendighet og kynisme

Men journalisten var kynisk. De inviterer ikke bare faren, men også datteren på et luksushotell for å lokke ham med penger. Rubina blir tilbudt milkshake og iskrem på det luksuriøse hotellet. Toalettet på suiten var større enn huset deres. Rubina forteller at når det regner, kommer det vann inn i skuret som de bor i. Rotter, mygg og andre insekter omgir dem hele tiden.

Det er tydelig at det er journalisten har vært proaktiv for å forsøke å kjøpe Rubina. Det er like galt som å selge. Det er uverdig at journalister fra Vesten leker med fattige i slummen for å lage sensasjonsjournalistikk.