Verden Rundt

Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Fortsatt langt frem for reell likestilling på arbeidsplassen - 16.04.2024 Stortinget avviser opprettelse av asylmottak i tredjeland - 16.04.2024 FINN kåret Årets inkluderende jobbannonse - 15.04.2024 Belgia:Nettportal lansert under EU-forumEU lanserte nylig nettportalen European Website on Integration (ec.europa.eu/ewsi/en/). Nettlanseringen skjedde i forbindelse med […]

Belgia:

Nettportal lansert under EU-forum

EU lanserte nylig nettportalen European Website on Integration (ec.europa.eu/ewsi/en/). Nettlanseringen skjedde i forbindelse med EUs forum for integrering i Brussel 20.-21. april, skriver det svenske nyhetsbrevet Tema Asyl & Integration.

Webportalen inneholder informasjon fra ulike områder innenfor integreringspolitikken og prosjekter, og gir dessuten muligheter til interaktivitet og partnersøk i forbindelse med fremtidige samarbeidsprosjekter.

Forumet ble innledet med taler av Jose Manuel Barroso, presidenten i Europakommisjonen og innenriksministeren i EUs formannskapsland Tsjekkia, Ivan Langer. Et av hovedtemaene under diskusjonen var unionens integrerings- og asylpolitikk.

Angola:

Flyktningprodusert låt topper hitlistene


Sangeren Paul G har skapt furore i Angola med utgivelsen av singelen “Freaking me Out”, skriver Voice of America. Sangen har til og med blitt nominert til Kora-prisen, en panafrikansk versjon av Grammy-kåringen. “Freaking me Out” er en blanding av tradisjonell sambapop fra Angola og amerikanskinspirert R`n`B.

Landeplagen hadde likevel ikke blitt noe av hvis det ikke var for en hjelpende hånd fra USA. Gil Ingles flyktet til USA sammen med familien som tenåring grunnet borgerkrigen i hjemlandet, og tok utdannelse som IT-tekniker. Ved siden av har han lidenskapelig prøvd å gjøre karrière som musikkprodusent, og det uventede samarbeidet med storstjernen fra hjemlandet har båret frukter.

– Jeg har alltid vært spent på hvordan det ville gå. Engelskspråklige sanger gjør det ikke så bra kommersielt i Angola siden flesteparten snakker portugisisk. Paul G og jeg valgte engelsk for å kunne nå ut til et globalt publikum, påpeker han.

India:

Tamiler gjennomførte sabotasjeaksjon


En sabotasjeaksjon i Neelambur i den sørindiske delstaten Tamil Nadu har ført til at 80 lastebiler med militært utstyr ble sittende fast, skriver nettstedet Thaindian News. Så langt er fire personer arrestert i forbindelse med hendelsen.

Lastebilene, som var fullastet med våpen og ammunisjon, var på vei til Sri Lanka, ifølge representanter for den pro-tamilske gruppen Periyar Dravida Kazhagam.

– Vi krever en forklaring fra både sentrale og delstatsmyndigheter, sier Kazhagam til Thaindian News.

Tamil Nadu, som ligger helt syd i India har vært åsted for en eksplosiv økning i antall protestaksjoner siden den srilankiske hærens offensiv startet for alvor for noen måneder siden.

Bolivia:

Saksøker ungarsk journalist


Bolivianske myndigheter går til sak mot reporteren Andras Kepes, som blir beskyldt i å “støtte terrorvirksomhet”, skriver BBC World Service.

Saken går tilbake til september 2008 da Kepes intervjuet ungarsk-bolivianeren og leiesoldaten Eduardo Rosza. I intervjuet avslørte Rosza sine planer om å hjelpe separatistbevegelsen i Santa Cruz-provinsen. Rosza ønsket personlig at intervjuet ikke skulle kringkastes før han eventuelt mistet livet “i kampen mot president Evo Morales regjering”. Og for noen uker siden ble nettopp Rosza og to andre utenlandske leiesoldater, en rumener og en ire, skutt og drept av boliviansk politi under en razzia i Santa Cruz by, alle tre mistenkt for å ha deltatt i det mislykkede attentatforsøket på presidenten.

Sascha Lorenti, Bolivias sosialminister, hevdet under en pressekonferanse at Kepes har forbrutt seg mot både god presseskikk og internasjonale terrorlover.

– Journalistens handlemåte, ved at han har skjult viktig informasjon, har gått utover vårt lands sikkerhet. Vi kommer til å se på alle juridiske muligheter, både her hjemme og internasjonalt for å få denne personen straffet.

Kepes bedyrer overfor BBC World Service sin uskyld og retten til kildevern.