Gratis tv-tid blir for dyrt

Det er både dyrt og vanskelig å lage tv. Flere innvandrerorganisasjoner har fått sendetid på den åpne tv-kanalen Frikanalen. Men de klarer ikke alltid å bruke tiden sin. 

 

117 frivillige organisasjoner møttes i juni 2007 til lansering av en egen tv-kanal – Frikanalen. Det er en gratis tv-kanal for frivillige organisasjoner og andre ikke-kommersielle aktører.

Det skulle være en åpen kanal der frivillige organisasjoner kunne komme med sine budskap. Men flere av organisajonene har problemer med å få produsert nok innslag, til tross for at det bare er 30 minutter i uken.

Jobber gratis

Det er bare 25 prosent av organisasjonene som klarer å sende programmer regelmessig.

Finn H. Andreassen, Foreningen frikanalen


Det koster penger uansett hvilket utstyr man bruker. Vi er en frivillig organisasjon. Det betyr at de fleste medlemmer jobber på frivillig basis. Noen er studenter, andre er arbeidsløse, sier Zakaria Ahmed i den somaliske organisasjonen Samadoon.

Zakaria Ahmed forklarer at de får pengestøtte fra myndighetene – men at pengene går til andre ting, som å drive en internettside.

Den somaliske organisasjonen er ikke alene om problemene. Finn H. Andreassen, som er daglig leder i Foreningen Frikanalen, forteller til Utrop at det tar tid for de fleste å komme i gang.

– Organisasjonene har forskjellig bakgrunn og forskjellige mål, sier han.

Kurs i tv-produksjon

Foreningen tilbyr til sine medlemmer helgekurs i tv- og videoproduksjon. Den tidligere NRK- og TV2-sjefen forteller at deltakere lærer det mest grunnleggende om produksjon på kurset.

– Til nå er det bare 25 prosent av organisasjonene i foreningen som klarer å sende programmer regelmessig, sier Andreassen.

I Frikanalen kan alle ikke-kommersielle organisasjoner eller individer sende. Blant de 62 organisasjonene som er registrert i foreningen finner man nokså uforenlige ideologiske grupper.

Her er organisasjoner som Norsk Luthersk Misjonssamband og Muslim-TV, Kristent nettverk og Ahmadiyya Muslim Jama’at, Norges Idrettsforbund og 9/11 Truth Norge.

Frikanalen kan du se på RiksTV (Kanal 24) på det digitale bakkenettet, og ifølge foreningen kommer sendingene på kabel-tv i fremtiden. Frikanalen sendes også på internett på adressen www.frikanalen.tv.