Kjører gratis buss til bassenget

Badedag for muslimske kvinner… og menn

På Østfoldbadet har kvinner sin egen dag. Da kan de svømme alene uten menn. Mennene har også fått sin egen dag.

 

Tilbudet begynte for to år siden. Det var Seleihi Djamai i Det Islamske Forbundet som hadde ideen. Hun foreslo for Jamila Bougraug at Østfoldbadet skulle ha en dag for kvinner og en annen dag for menn.

Ledelsen på Østfoldbadet sa ja. Badet ligger midt i Askim sentrum. Rabitamoskeen leier to busser som kjører kvinnene til badet. To menn kjører på dugnad. Det tar cirka en time å komme til Østfoldbadet, og det er plass til 150 personer.

Jamila Bougraug, som opprinnelig er fra Marokko, har ansvaret for svømmingen.

Her skal vi bare kose oss og ha det gøy.

– Vi har avtalt med ledelsen på Østfoldbadet å leie badet en dag hver måned. Damene synes det er kjempefint. Samarbeidet med badet er også veldig bra, smiler Jamila.

Hun forteller at de også er veldig fornøyd med badevaktene.

– En gang spurte en av dem om alle som kommer hit kjenner hverandre, eller om vi er i slekt, ler Jamila. De ser at alle snakker og leker sammen i vannet.

Islamske regler
Alle som deltar må følge reglene. Ifølge islam må kvinner dekke hele kroppen fra brystet til hoftene når de bader sammen. Reglene står også på bussen. Andre regler er at man må respektere hverandre, at alle forteller om konflikter mellom damene til Jamila, og at det er viktig å oppføre seg etter islamsk skikk.

– Det er også to damer som passer på at det er rent og ryddig etter oss inne på badet, og i dusj og garderober, forteller Jamila Bougraug.

– Er det svømmekurs også?

– Nei, her skal vi bare kose oss og ha det gøy. Det finnes andre steder der man kan lære seg å svømme, for eksempel på Holmlia bad og på Kantarellen og Furuset bad.

UNDERSAK

Kvinner blir glade av å bade

Kvinner som bader har det like gøy som unge jenter og barn.  Mange takker Jamila Bougraug fra Rabitamoskeen for at de får oppleve dette.

Noen av kvinnene som er med går sjelden ut.

– Bading er en meningsfylt aktivitet. Følelsen av å mestre egen kropp er bra, både fysisk og psykisk. Samtidig kommer kvinnene seg ut av huset og blir kjent med andre. Det er veldig sunt, sier Jamila.

– Det er veldig fint å oppleve dette, forteller Connie Martinsen som jobber i Østfoldbadet. Kvinnene har med arabisk musikk, og det er fint å se at de danser og koser seg. Mennene er mer alvorlige og har ikke musikk, smiler Connie.

Rabitamoskeen har også andre aktiviteter for kvinner. Nylig ble det startet en mødregruppe der kvinner blir kjent med hverandre, og snakker om forskjellige temaer som kvinnehelse og barn.

– Det er mye jobb med dette, men samtidig gir det meg stor glede å kunne gjøre noe for disse damene og de unge jentene. Den glede jeg ser i deres øyne gjør meg så stolt, sier Jamila.

Faktaboks:

Bading for kvinner

Har vart i to år.

Et samarbeid mellom Rabitamoskeen og Østfoldbadet.

Det kommer damer i alle aldre.

Gutter som er med må være under seks år.

Jenter under 12 år må være i følge med voksen.

Østfoldbadet og moskeen har også en egen dag bare for menn.

Moskeen vurderer nå å doble tilbudet og dra til Østfoldbadet to ganger i måneden.

Spørsmål

4. Hvem hadde ideen?

5. Hvordan kommer de seg til Østfoldbadet?

6. Hvor kan du lære å svømme?