Lov å vise (s)kjønn

Frp-leder Siv Jensens korstog mot snikislamisering i valgkampen og Steinar Hoens uheldige "rasistiske" kommentar har preget nyhetsbildet straks etter ferien.

Sommerferien er over og jakten etter gode nyheter og mest salgbare klisjeer er igjen i gang etter en til tider (værmessig) ganske het sommer for undertegnede. Jeg bemerker meg at dagspressens hjul er i full gang igjen, og at Siv Jensen fortsetter å klage over den såkalte “snikislamiseringen”.

Ferien i år gikk til Makedonia, og jeg tipper godeste Jensen hadde følt seg utilpass. Her snakker vi om et land og et samfunn hvor islam snek seg inn som en blindpassasjer med tyrkernes erobring på slutten av 1300-tallet. Noe som den godeste Frp-lederen og hennes parti er svært bekymret for at skal skje her hjemme i Norge.

I flere hundreår har dette landet, som har en kristen-ortodoks majoritet, blitt både “snikislamisert” og “snikjødifisert”. Hovedstaden Skopje bygde sin første jødiske ghetto tidlig på 1500-tallet, etter at de første sefardiske jødene kom til landet som flyktninger fra den katolske inkvisisjonens forfølgelse i Spania og Portugal. Skopje, slik som enkelte andre steder i de sørslaviske områdene utviklet en kultur for religiøs og kulturell toleranse, kun avbrutt i visse tider med ufred.

Flesteparten av muslimene hører til landets etniske albanske minoritet. Konfliktene som følger med en kulturelt komplekst sameksistens gjennom flere hundreår har hatt både en religiøs og etnisk tone. Likevel ser det ut som om den særegne Frp-kritikken mot ulike skikker, klesdrakt og religiøs praksis ikke vil finne noen særlige forbundsfeller her nede. I 40-gradersheten i Skopjes gater så jeg bestemødre og mødre med hijab og tenåringsdøtre med åletrange avslørende topper med budskapet “Look at me, I´m a rich bitch” strategisk plassert. Busstasjoner, forretninger og veier har praktisk talt alle tospråklige skilt, mens statskanalen er lovforpliktet til å kringkaste både på albansk, tyrkisk og romani (sigøynernes språk). Og i en slags ironisk symfoni klinger kirkeklokker og moskeenes bønnerop om hverandre.

Kjære Jensen, hvis “snikislamiseringen” som du snakker om gir deg lov til å gå kledd som en “rik tispe”, så er det vel ikke så ille?

Så over til nestemann. Steinar Hoen har blitt beskyldt for å være rasist etter å ha kommentert den sørafrikanske gullvinneren Semenya Casters manglende tilhørighet til kvinnekjønnet. Ifølge Sør-Afrikas friidrettspresident Leonard Chuene var Hoens utsagn “typisk europeisk og fiksert på rase og kultur”. Feil, Chuene! Kommentaren hadde ingenting med verken kultur, hudfarge eller etnisk tilhørighet å gjøre. Hoen kommenterte Casters fysikk, ikke noe annet. Sexistisk og en anelse usaklig? Kanskje. Men rasistisk? Hallo i luken! Hadde Hoen sagt noe som klart kunne oppfattes som et angrep på Casters hudfarge og etnisitet, hadde han ikke hatt en jobb å gå til neste morgen, verken i Friidrettsforbundet eller NRK.

Enkelte liker rett og slett å syte, klage og skape polemikk. Enten det handler om hijab eller muskler. Det er også verdt å reflektere over dette: Hvis Caster var norsk statsborger og vant VM, ville Hoen, eller andre, trukket hennes kjønnsidentitet i tvil? Og hva hvis hun i tillegg var konservativ muslim, ville Siv Jensen beskyldt henne for snikislamisering i ekspressfart? Kanskje det beste er å holde igjen, holde munn og rett og slett vise (s)kjønn.