Verden Rundt

Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Fredskonferanse under krigsfare - 24.04.2024 Slår på stortromma med Shabana-prisfest - 24.04.2024 – Hærverk møtt med motstandskraft og støtte - 24.04.2024 Spania Fotballklubber tar hensyn til ramadan-måneden Verdenskjente storheter som Real Madrid og Barcelona, og andre lag i spansk førstedivisjon, tar […]

Spania

Fotballklubber tar hensyn til ramadan-måneden

Verdenskjente storheter som Real Madrid og Barcelona, og andre lag i spansk førstedivisjon, tar stadig mer hensyn til troende muslimer i sine rekker, skriver sportsnettstedet servifutbol.com.

Særlig er det kravet om ikke å innta næring i løpet av dagen som er den største utfordringen for spillerne. I fotball, som alle konkurranseidretter, er det viktig å ha riktig kosthold for å kunne spille opp mot sitt beste. En kompromissløsning som de fleste klubber har kommet fram til, er å la spillerne følge vanlig ramadankost frem til et par dager før en helg- eller midtukekamp, slik at kroppen kan komme tilbake til normal yteevne.

FC Barcelonas Seydou Keita sier til nettstedet at han er “sterkt troende”, men også tenker praktisk i sin situasjon som toppidrettsutøver.

– Jeg går til moskéen hver fredag. For meg er ramadan svært viktig. Jeg vet at klubben og jeg i siste instans kan komme til en avtale hvor jeg kan få gjennomført ramadan litt senere på året under vinterpausen, sier han til servifutbol.com.

Chile

Undertrykkelsen av mapuche-urbefolkningen fortsetter

Arrestasjoner, vold under pågripelse, kriminalisering, samt trusler og drap av mapuchene har blitt hverdagen for denne urbefolkningsgruppen, skriver Mapuche Nation Support Committee i en nylig utgitt pressemelding. Organisasjonene mener undertrykkelsen har vært spesielt ille de to siste årene etter at mapuchene ikke godtok chilenske myndigheters tilbud om en politisk avtale om rettigheter til landområder og beskyttelse av kulturen.

Flere episoder det siste året som har endt med drap av aktivister, har utløst sterk kritikk fra solidaritetsgrupper utenfor landets grenser. Særlig 24-årige Jaime Facundo Mendoza Collios bortgang i august, etter at hun ble skutt av en politimann, har ført til bestyrtelse.

“Chile har gjennom internasjonale konvensjoner forpliktet seg til å anerkjenne mapuchenes historiske territorium, kulturelle og språklige rettigheter. I stedet fører man en politikk preget av etnisk forfølgelse,” heter det i pressemeldingen.

Canada

Tamilske innvandrere hudflettet Kina

Et hundretalls canadisk-tamiler demonstrerte utenfor Kinas konsulat i Toronto 26. august, skriver nettstedet tamilcanadian.com.

Tamilene fordømte den nåværende kinesiske politikken overfor Sri Lanka, og mente landet klart støtter regjeringen i Colombo, både militært og økonomisk. Kina var det eneste landet som økte våpensalget til Sri Lanka denne våren, da landets hær knuste LTTE-geriljaen og gjorde slutt på 25 års borgerkrig.

– Kineserne må kutte all økonomisk og militær støtte til et regime som holder  280.000 personer innesperret i moderne fangeleirer. I det minste bør man bruke sine diplomatiske forbindelser til å presse lankesiske myndigheter slik at sivile som er internert mot sin vilje, får slippe ut, uttalte talsmann for Canadian Tamil Congress, David Poopalapillai, til tamilcanadian.com.


Liverpool bytter draktsponsor

Fotballklubben Liverpool har vært
sponset av det danske bryggeriet Carlsberg siden 1992. Nå får
klubben en kraftig forbedret sponsoravtale med banken Standard
Chartered. Den internasjonale banken med base i London betaler rundt
800 millioner kroner for en fireårsavtale. Det er en tredobling
av hva det danske ølbryggeriet Carlsberg har betalt
rødtrøyene.