Fremmer norsk flerkulturalitet i USA

Mehdi Etterhaduhagh (16) har fått et stipend på 25.000 kroner av organisasjonen Youth For Understanding (YFU) og lederrekrutteringsfirmaet ISCO-group for et utvekslingsår i USA. Et av formålene med stipendet er å vise amerikanerne det mangfoldet som finnes i Norge – for nordmenn er jo ikke bare blonde og blåøyde, slik mange tror.

 

Mehdi har en ganske spesiell bakgrunn. Faren er fra Persia og moren fra Kamerun. Mehdi ble født i Kamerun og kom til Norge da han var ni år. Når du leser dette, befinner Mehdi seg allerede i et helt nytt land, på en helt ny skole på andre siden av Atlanterhavet, i Port Angeles i staten Washington helt nordvest i USA. 

Hvorfor søkte du på stipendet?
I vinter var jeg på to ukers utveksling på en skole i England. Det var veldig gøy. Da YFU kom på skolen og sa at det var mulig å utveksle et helt år, gikk jeg for det. Mamma og pappa var også veldig positive.

Hva slags forventninger har du til oppholdet?
Det blir spennende å se hvordan USA er som samfunn og hvordan det er å leve i en amerikansk familie. Jeg er mest spent på å se hvordan skolesystemet fungerer. Skolesystemet i Kamerun var ganske strengt. I Norge har elevene ingen respekt for lærerne, mens det var en mer kameratslig tone mellom elevene og lærerne på skolen i England.

Hva gruer du deg til?

Hovedgrunnen til at jeg er der, er jo å lære, både fag og om den amerikanske kulturen. Så det kommer til å bli en del jobbing med skolen. Jeg håper dette kan bli en erfaring som jeg kan lære av og bære med meg resten av livet.

Jeg vil helst ha et yrke der jeg kan tjene samfunnet.

ISCO-group støtter dette prosjektet i håp om å avle frem gode ledere med flerkulturell bakgrunn. Hva slags planer har du for fremtiden?
Jeg har jo lederambisjoner, men først og fremst har jeg lyst til å bli lege. Jeg vil helst ha et yrke der jeg kan tjene samfunnet. Menneskene vil alltid trenge pleie, og da vil jeg alltid kunne være til nytte. Dessuten studerer begge brødrene mine medisin. Min store drøm er å utdanne meg til psykriater og starte min egen klinikk.

Faktaboks 1: ISCO group
ISCO group driver blant annet med lederrekruttering og vil med dette stipendet bidra til å utvikle gode lederkandidater med flerkulturell bakgrunn

Faktaboks 2: Youth for Understanding

Youth For Understanding (YFU) er en ikke-kommersiell og fortjenestefri organisasjon som tilbyr utvekslingsprogrammer for ungdommer i den videregående skolen. Formålet er å øke toleranse og forståelse mellom mennesker på tvers av kultur og landegrenser.