Kvinnegruppa Ottar: - Frekt å be oss endre program

Feminist-duellen fortsetter

For muslimer er profeten Mohammed hellig og det er forbudt å avbilde han
Foto: Scanstockphoto.com
Feministlederen Ane Stø i Kvinnegruppa Ottar er slår tilbake mot innvandrerfeminist Shazia Sarwar, som mener Ottar ikke har hjerterom for minoritetskvinner.

Sarwar er redaktør for det flerkulturelle nettmagasinet X-plosiv.no, som har inntatt en ledende rolle i innvandrermedia. Hun refser Kvinnegruppa Ottar for ikke å legge til rette for skulder-ved-skulder-samarbeid.

Det er for ett år siden Shazia Sarwar skrev i en kronikk til Ny Tid om manglende engasjement fra kvinnesaksforeninger for minoritetskvinnene i Norge, som utløste hele debatten.

– De er ikke attraktive for minoritetskvinner, de fremstår som aggressive og har et for snevert arbeidsfelt. Innvandrerkvinner er blitt neglisjert i 40 år av disse kvinnegruppene, sier Shazia Sarwar.

Shazia Sarwar, redaktør for flerkulturell nettmagasinet X-plosiv.no

Hijab og silikonpupper er nokså i samme kategori.

Hun ønsker seg en bred plattform for kvinnesaken i Norge, hvor innvandrerkvinner kan være med og slåss for full frigjøring.

Åpen dør
– Jeg synes det er skremmende at Kvinnegruppa Ottar ikke er opptatt av minoritetskvinner. Kvinnebevegelsen må ha hjerterom for denne gruppen óg. Det kommer en tid nå hvor innvandrerkvinner tar tak i sin egen situasjon, men hvor er våre norske medsøstre?

Redaktøren har tidligere gått i strupen på Stø og anklaget henne for “skremmende likegyldighet” i en kommentar skrevet på X-plosiv.no. Likevel ønsker hun å holde døren åpen for Ane Stø og de andre brøytebilfeministene i Ottar.

– Men det er vanskelig å samarbeide om man ikke innser at man har noe felles, sier hun.

Frekt
Den fremstående feministen Ane Stø mener Sarwar er både frekk og freidig når hun kritiserer Ottar for manglende engasjement for minoritetskvinner. Hun har ikke tenkt å “legge seg ned” og forandre programmet for at innvandrerkvinner skal synes det er hyggelig å være med i Ottar.

– Ja, det er direkte frekt. Jeg har hørt denne kritikken før – og er fortsatt ikke imponert. Vi driver kvinnekamp – ikke veldedighet! sier Ane Stø og legger til:

– Vi i Ottar er de tøffeste og vi har definert vår politikk og vår retning. De som synes at det er litt for brutalt har mulighet til å velge Kvinnefronten eller Norsk Kvinnesaksforening, sier hun.

– Det er usolidarisk og ufeministisk å kreve at feminister skal slutte med det de holder på med! Vi slåss hele tiden for vår eksistens! De som vil være med på det, er hjertelig velkommen. Det er utrolig frekt å si at vi skal mene andre ting for at vi skal være spiselige: Det kommer ikke til å skje, slår Stø fast.

Vil rekruttere innvandrere
Stø har ved flere anledninger gjort det klart at Ottar er opptatt av innvandrerkvinners situasjon, men at Ottar har sin klart definerte handlingsplan – som ikke lar seg forandre av ekstern kritikk. Med andre ord: Det er ikke noe vits i å kritisere en pitbull for at den ikke oppfører seg som et marsvin.

Likevel er det tegn til at begge parter strekker seg mot hverandre.

– Vi skal aktivt rekruttere i disse innvandrermiljøene, bekrefter Ottar-lederen.

Henger etter
Shazia Sarwar er opptatt av at innvandrerkvinner skal føle seg sterke og frie, og har mange likhetstrekk med Ottar-kvinnene. I samtale med Utrop forteller hun likevel at “kvinnekampen i innvandrermiljøene henger 30 år etter”. Hun synes det er fint at Ottar nå skal rekruttere minoritetskvinner, men tror aggressiviteten til Ottar ikke passer for mange i det miljøet nå.

Ane Stø er av en annen oppfatning.

– Noen av innvandrerjentene kommer til å være hardcore nok til å være med i Ottar! Hijab, silikonpupper og stilletthæler seksualiserer en kvinne og gjør at kvinner er mannens eiendom. Hijab og silikonpupper er nokså i samme kategori, mener Ane Stø på sin side.

Hun ønsker alle som vil være med på å kjempe mot patriarkatet velkommen.

Fakta:

Kvinnegruppa Ottar:

* En radikalfeministisk, partipolitisk uavhengig organisasjon.

* Kjemper mot porno, prostitusjon og det norske patriarkatet. Gruppen har aksjoner mot strippeklubber, bordeller og lignende aktiviteter.

* Ottar-kvinnene kaller seg selv for “brøytebilfeminister”, og mener det er av gruppens natur å gå fremst i fronten og bane vei for andre.

X-plosiv.no:

* Nettmagasinet X-plosiv er Norges største flerkulturelle nettmagasin, og er partipolitisk og religiøst uavhengig. X-plosiv er en frivillig organisasjon.