Omskar ulovlig – ble frikjent

En 67 år gammel bosnisk mann som omskar to gutter ulovlig, uten å ha norsk legesertifikat, ble frikjent av Nordmøre tingrett. Retten slo fast at inngrepet ikke kunne ha vært smertefullt, ifølge lokalavisen Aura Avis.

Det var ifjor høst at 67 åringen utførte omskjæringen av to mindreårige brødre i deres hjem ved Sunndalsøra asylsøkermottak. Som følge av ingrepet fikk guttene infeksjon i underlivet. Likevel ble mannen frifunnet for «på en særlig smertevoldende måte og ved bruk av særlig farlig redskap å ha skadet en annens legeme».

Lege kontaktet politiet

Ifølge lokalavisen Aura Avis, tok familien kontakt med lege på grunn av smerter i guttenes underliv tre dager etter inngrepet. Legen som behandlet guttene mente at inngrepet ble utført av ufaglærte. Han ville derfor sende bekymringsmelding til de rette instanser

Han kontaktet politiet, men guttene var da for syke til å bli avhørt. Heller ikke senere er det blitt gjennomført dommeravhør av guttene.

Omskar ulovlig


Den tiltalte, som kom til Norge i 1993 og er både norsk og bosnisk statsborger, er utdannet lege og kirurg i hjemlandet, hvor han også har foretatt en rekke omskjæringer. Han har imidlertid ikke norsk legeautorisasjon. 67-åringen har vedgått å ha utført inngrepet, men nektet straffskyld da saken kom opp i tingretten i forrige uke.


Kunne ikke hatt smerter
Retten mente imidlertid at det ikke var tilstrekkelig bevist at infeksjonen i underlivet hadde direkte tilknytning med inngrepet.


Ifølge den tiltalte hadde guttene fått bedøvelse under inngrepet, og at de ble gitt paracet og salve. Faren til guttene forklarte til politiet at  guttene gråt og hylte av smerter mens de ble omskjært.


Ble frikjent

Til tross for at aktor la ned påstand om ubetinget fengsel i 90 dager og at bistandsadvokaten ba om en oppreisningserstatning på 50.000 kroner til hver av guttene ble den tiltalte 67-åringen frikjent. Dermed ble kravene fra aktor og bistandsadvokat uaktuelle.