Opposisjonen: Forslaget ville betydd økt skatt

Klimalovforslag nedstemt

Bekymret: Kevin Rudd, Statsminister i Australia, gikk på et nederlag da parlamentet nylig stemte ned et forslag om klimakutt
Foto: FOTO: Flickr
Et lovforslag om klimakvoter fra regjeringen ble avvist i det australske parlamentet. Nå ruster man seg til omkamp neste år.

Hensikten med forslaget var å redusere drivhusgassutslippene kraftig, skriver Al Jazeera News.

Forslaget ble imidlertid nedstemt i senatet med 41 mot 33 stemmer. Statsminister Kevin Rudds arbeiderpartiregjering trengte bare sju stemmer for å få igjennom lovforslaget. Avvisningen har istedet blitt et prestisjenederlag for Rudd, som dermed ikke vil ha noe konkret å vise til på klimatoppmøtet i København.

Håper på ny sjanse
Fra regjeringshold vil man ikke gi seg så lett. Julia Gillard, fungerende statsminister, uttalte til Al Jazeera News at et nytt forslag om CO2-avgifter skal fremmes i februar for å gi opposisjonspartiene enda en sjanse til å støtte ordningen.

De som stemte ned forslaget er i utakt med verden.

– Australia er et av de varmeste og tørreste kontinentene på jorda. Vi kommer til å bli rammet særlig hardt av klimaendringene hvis vi ikke handler nå og er fast bestemt på å gjøre en skikkelig innsats for klima og miljø.

Hadde forslaget gått gjennom ville Australia blitt et av de første landene til å innføre et såkalt cap-and-trade system [system som setter et tak for utslipp, red. anm.] som ville gitt kraftige kutt av varmefangende forurensning. Landet forurenser selv lite med drivhusgasser, men er samtidig en av verdens største eksportører av forurensende drivstoff.

Avklaring og avventing
Opposisjonsleder og formann i det liberale partiet, Tony Abbott, mener Australia ikke bør vedta en kvotesystemet før resten av verden.

– Jeg er veldig fornøyd med at vanlige australiere har blitt reddet fra en ny svær skatt som ville blitt prakket på dem uten skikkelig utredning, uttalte han til pressen etter avstemningsseieren.

Han får imidlertid sterk kritikk av klimatalskvinne i regjeringen, Penny Wong, for sin holdning i saken.

– Han og de andre som stemte ned forslaget er i utakt med verden, Vi må gjøre vår del av det som er en global avtale, sier hun til Al-Jazeera News.