Muslimer feiret nyttår i Drammen

Markering: Ashura er navnet på muslimsk høytid der de troende minnes slaget ved Karbala.
Foto: Hina Aslam
Vi har gått inn i første måned i den islamske kalenderen. Markeringen av det nye året ligner lite på det vi vanligvis forbinder med nyttårsfeiring i Norge.

Vi er nå i den første måneden i den islamske kalenderen. Måneden heter Muharram (se faktaboks). All krig og slåssing er forbudt denne måneden.

I Drammen er det foredrag. Mange kvinner har kommet. De vil høre Alima Motharma Rukayai. Hun er teolog. Hun er også imam.


Det finnes ikke mange kvinnelige imamer. Derfor inviterte jeg Alima til Drammen, sier Nasim Rizvi. Rizvi har arrangert møtet.

Vi har så få kvinnelige imamer.

For sjia-muslimer er Muharram en sørgemåned. Sjia-muslimene sørger over Hussein Ibn Ali og hans soldater. De ble martyrer i år 680. De kjempet mot Yazid den første i Karbala i dagens Irak.

Sterke følelser
Under møtet begynner flere av kvinnene å gråte. Alima Motharma Rukayai forteller mye om hva som skjedde under slaget ved Karbala. Enkelte kvinner trekker sjalet over hodet og gråter av sorg. Noen bruker håndflaten til å slå seg selv. 

De fleste på møtet er sjiamuslimer. Sjiamuslimer kan slå og piske seg når de sørger. Men sunnimuslimer mener at man ikke skal skade seg selv.

FAKTA
Muharram eller Muharram ul haram er den første måneden i den islamske kalenderen. Muharram kommer av haram, som betyr forbudt. Muharram er en av de fire hellige månedene i året. Det er ikke lov å være i krig under Muharram.

Den islamske kalender følger månen, og derfor flytter Muharram seg 11-12 dager hvert år i forhold til den gregorianske kalenderen som vi bruker i Norge. Månedene starter når en eller flere rettroende muslimer observerer nye månen på himmelen, og derfor kan man ikke akkurat si når en måned vil starte.

SPØRSMÅL TIL ARTIKKELEN

4. Hva er forbudt i måneden Muharram?
5. Hva heter hun som holdt foredrag i Drammen?
6. Hvem sørger sjiamuslimene over i måneden Muharram?