Notiser

Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) FlePsy vil ha et mer inkluderende og mangfoldig psykolog-Norge - 18.04.2024 – Høyrepopulistisk tilbakeslag et reaksjon på salafisme - 17.04.2024 Fortsatt langt frem for reell likestilling på arbeidsplassen - 16.04.2024 Innvandrere deltar fortsatt lite i demokratiet 52 prosent av innvandrere med […]

Innvandrere deltar fortsatt lite i demokratiet

52 prosent av innvandrere med norsk statsborgerskap stemte ved
stortingsvalget i fjor høst. Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. De fleste innvandrergrupper stemmer like sjelden som før. Men noen grupper stemmer oftere. Afrikanere har økt sin deltagelse (opp 7 prosent siden valget i 2005).

81 prosent av innvandrere fra Sverige og 79 prosent fra Danmark brukte stemmeretten i 2009. Dette er litt flere enn ved valget i 2005
da disse to landene også lå på topp. Velgere fra Kosovo, Makedonia
og Vietnam hadde den laveste deltakelsen med 25, 31 og 36 prosent.

Google truer med å trekke seg fra Kina

Google skriver på sin blogg at de ikke lenger vil sensurere sine kinesiske sider, skriver The Guardian.

Googles kinesiske side kom i januar 2006, og fikk kritikk fordi de fulgte Kinas krav om sensur. Nå truer selskapet med å trekke seg fordi kinesernes krever stadig strengere sensur.

– Vi vil snakke med kinesiske myndigheter. Dette kan bety at vi må stenge Google.cn, og kanskje også
våre kontorer i Kina, sa talsmann David Drummond til The Guardian.

Polo skal hjelpe palestinere

En ledende forretningsmann i Emiratene vil bruke hestepolo til å finne
støtte for palestinernes sak, skriver Emirates Business 24/7.

Rashid Al Habtoor, i Al Habtoor Trading Enterprises, har vært med å organisere Palestina Cup. Det er en hestepoloturnering som skal være i slutten av januar i Dubai Polo & Equestrian Club. Pengene fra konkurransen skal gå til en
organisasjon som arbeider for fattige palestinere.

– Jeg har vært med på mange slike kamper før. Men jeg gleder meg ekstra til denne, fordi både får spilt polo, en sport jeg liker veldig godt, og samtidig støttet en god sak, sa Al Habtoor til Emirates Business 24/7.

Historien gjentar seg for islendingene

Islendinger flykter fra finanskrisen til en by grunnlagt av sine landsmenn over 100 år siden, skriver The Globe & Mail National.

Lille Gimli i provinsen Manitoba i Canadas er en veldig spesiell by. I 1900 var det en stor økonomisk krise på Island. Mange reiste til Canada for å få et bedre liv. 75 kilometer nord for Lake Winnipeg fant de sin “Lille Reykjavik”. Og nå kommer det igjen mange islendinger dit.

– Vi ville ha forandring. Hjemme på Island mistet både min kone og jeg jobben, sier Steinthor Jonasson til The Globe & Mail National. Han har flyttet fra Island til Canada.

Norge vil ha handelsavtale med Kina

En frihandelsavtale mellom Norge og Kina er viktig for regjeringen. Regjeringen vil ha ferdig en avtale innen 2011, skriver NTB.

Hvis Kina og Norge blir ferdige med forhandlingene i løpet av året, kan Norge bli det første landet i Europa med en frihandelsavtale med kineserne. Giske sier likevel at mye må gjøres før en avtale kan underskrives. Norge krever full tollfrihet for flest mulig norske varer, men det er vanskelig å få kineserne til å godta dette.

– Vi vil nok ikke få alt vi ønsker oss, men målet er å komme lengst mulig, sier næringsminister Trond Giske til NTB.