Svart feminisme i Norge

På sporet: Professor ved senter for tverrfaglig kjønnsforskning, Beatrice Halsaa ser enkelte tegn til svart feminisme i Norge.
Foto: Beret Bråten.KILDEN
– Svart feminisme finnes i Norge og et eksempel på det er Mira-senteret, som jobber mot undertrykking og diskriminering av kvinner.

Det sier professor ved senter for tverrfaglig kjønnsforskning, Beatrice Halsaa (62). For fem år siden etterlyste hun svart feminisme i Norge.

– Jeg er litt usikker på om noen kaller seg svart feminist i dag, men med utgangspunkt i den definisjonen jeg har gitt, finnes svart feminisme i Norge i dag.

Kommer fra Amerika
Begrepet svart feminisme kommer fra USA. Det fins flere definisjoner. Den ene er å si at det er en feminisme som setter  kampen mot rasisme og etnisk diskriminering som like sentral som kamp mot kvinneundertrykking og diskriminering.

Hun forteller at Norges svar på  feminisme er Mira-senteret. Som har kvinner med flerkulturelt bakgrunn og sloss mot diskriminering av kvinner. med etnisk norske kvinner som står skulder ved skulder med dem.
 
Vil ha flere rollemodeller
Beatrice Halsaa er enig med Kiran Aziz (24), Giti Carli Moen (23) og Nisrin El Morabit (17) i at det finnes få kvinnelige rollemodeller med flerkulturell bakgrunn, men hun sier at godt kunne vært flere.

– Jeg er enig på den måten at det kunne vært flere, men jeg har samtidig lyst til å si at det er en hel del kvinnelige rollemodeller med flerkulturell bakgrunn, og de kommer fra forskjellige politiske og kulturelle ståsteder, sier Halsaa.

Hun nevner blant annet navn som Fakhra Salimi, Nita Kapoor, Bushra Ishaq, Rachel Paul, Shabana Rehman, Afshan Rafiq og Queendom