Foreldre beskytter jentene mest

Fortid har ingenting å si: For Ahmed Al-Saedi har ikke fortiden til jenta noe å si for å gifte seg. Så lenge hun er snill nå så bryr jeg meg ikke over hva hun har gjort tidligere, sier han.
Foto: Souhaila Bougrine
Muslimske familier passer mer på jentene enn på guttene. Det mener Filip Abdula (17), Malik Malinshai (16) og Ahmed Al-Saedi (18)  – Hvis en gutt gjør noe dumt, kan han få en ny sjanse. Det får ikke jenter, sier de.

Utrop møter ungdommene på Riverside Ungdomshus på Grønland. Vi skal snakke om forskjeller mellom muslimske gutter og jenter.

For noen uker siden skrev avisen VG at mange norsk-pakistanske familier kontrollerer jentene. Ungdommene mener det er store forskjeller fra familie til familie. Men de er enige om at guttene har større frihet enn jentene.

– Vi ser det også hos norske familier. Familiene passer mer på jentene der også, sier Malik Malinshai. Ahmed Al-Saedi er enig.

Mange foreldre er redde for jentas rykte.

– Mange foreldre er redde for jentas rykte. Ryktene går når jenta gjør noe som ikke er vanlig. Det kan bli et problem for hele familien, sier Al- Saedi.

Slipper unna
Al-Saedi kommer fra en familie med mange gutter. Han har fem brødre og én søster. Foreldrene  er like strenge med alle. Likevel forstår han hvorfor muslimske gutter får mer frihet.

– Mange familier tror at guttene er mer selvstendige, sier Al-Saedi.

– Familier pleier å beskytte jentene veldig, sier Filip Abdula.

Kvinnen bærer familiens ære
Professor Beatrice Halsaa jobber ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning. Hun er enig med guttene. Hos mange muslimske familier betyr ære og familie mye. Jentene får ansvaret for familiens rykte, mener hun.

– Hvis jenta gjør noe dumt, bringer hun skam over hele familien. Derfor kontrollerer familiene jentene, sier hun.

Hun tror også at mannen har mer makt i familien.

– I de fleste familier er det mannen som tjener mest penger. Derfor har han mer makt enn kvinnen. Andre tenker at kvinnen må oppføre seg ’ordentlig’ fordi de viser mannens status, sier hun.

Men for guttene på Riverside betyr det ikke noe hva jenta har gjort før.

– Det viktigste er hvordan jenta er nå. Alle kan gjøre feil. Feilen må ikke følge dem resten av livet, mener Malik Malinshai.

Spørsmål til teksten:

4. Hvilken avis skrev om pakistanske jenter for noen uker siden?
5. Hvem bærer oftest familiens ære i muslimske familier?
6. Hvorfor har mannen ofte mer makt i familien?